Preminio Kris Bejli: Odlazak heroja pank roka

B.P.
Preminio Kris Bejli: Odlazak heroja pank roka

BRIZBEJN - Kris Bejli, pjevač i lider legendarne australijske grupe The Saints, preminuo je u u 65. godini života.

Bend je na zvaničnoj fejsbuk stranici juče objavio njegovu smrt saopštenjen u kojem je potvrđena tužna vijest. Bejli rođen 1957. godine, živio je prvih sedam godina svog života u Belfastu prije nego što je njegova porodica emigrirala u Australiju. Živjeli su u Inali u Brizbejnu, a on je upoznao kolege iz benda Eda Kupera i Ajvora Haja u srednjoj školi.

Prvobitno su svoj bend nazvali Kid Galahad and teh Eternals, mijenjajući ime u The Saints 1974. godine.

 Kuper, koji je napustio bend 1978. nakon muzičkih nesuglasica sa Bejlijem, izrazio je tugu zbog Bejlijeve smrti, rekavši da je par imao izuzetno snažno umjetničko partnerstvo i da se nije mogao nadati boljem pjevaču, bez obzira na kreativne razlike u pogledu muzike. Grupa je imala svoj prvi hit sa "(I'm) Starnded". 1976. godine i objavila svoj prvi LP sa istim imenom 1977. godine. Nakon što su 1976. osnovali sopstvenu izdavačku kuću "Fatal", potpisali su ugovor sa izdavačkom kućom "EMI" za tri albuma. Bajli je bio jedini član koji je bio s bendom cijelo vrijeme trajanja.

The Saints su bili srž australijske pank scene 1970-ih, dok se numera "(I'm) Starnded" smatra jednom od najuticajnijih pank pjesama svih vremena. Izdata u septembru 1976. godine, mjesecima prije debija Sex Pistols i The Clash, dovela je nepoznati bend iz Brizbejna na čelo novog underground pokreta pank muzike. Tokom karijere bend je izdao ukupno 14 studijskih albuma, te brojne komilacije i živa izdanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana