Postavka “Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)” predstavljena na Kalemegdanu: Energija koja je preskočila vrijeme

G.S.
Postavka “Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)” predstavljena na Kalemegdanu: Energija koja je preskočila vrijeme

Izložba muzičkih fotografija “Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)” Zorice Kojić i Dragana Ambrozića od četvrtka je dostupna na platou ispred Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić” na Kalemegdan.

Izložba je otvorena, uz prisustvo dvoje autora, muzičara Srđana Gojkovića Gileta, rok fotografa Brajana Branislava Rašića.

Ovaj značajan projekat koji slavi jubilej od četiri decenije Novog talasa, prvi put na jednom mjestu predstavlja antologijske snimke četiri domaća ugledna fotografa koji su tokom 1980. i 1981. godine pratili razvoj te izvanredne rokenrol scene: Goranka Matić, Goran Vejvoda, Bajan Branislav Rašić i Branko Gavrić, autor omota za tu čuvenu kompilaciju “Paket aranžman”. Muzički dio programa bio je rezervisan za kraću u svirku alternativnog beogradskog benda “Šajzebiterlemon”.

Na albumu “Paket aranžman” u februaru 1981. godine prvi put zajedno su se predstavile u tom periodu najbolje nove beogradske grupe: “Šarlo akrobata”, “Idoli” i “Električni orgazam”.

Zorica Kojić, jedna od autora izložbe, izjavila je da se na ovaj način slavi jedna izuzetna generacija koja je tako velika, da i poslije 40 godina okuplja i dalje ljude različitih godišta i inspiriše ih ovim sjajnim slikama,

- Zahvalna sam svim muzičarima koji su doneli Novi talas kod nas, kao i publici koja ga je ispratila, i to ne samo u Beogradu već i čitavoj bivšoj Jugoslaviji. To nikada nije je bio događaj lokalnog, već regionalnog karaktera. Znamo svi kako je danas teško stvoriti nešto što ima takav domet da odjekuje i posle četiri decenije - kazala je Kojićeva.

Drugi autor postavke, Dragan Ambrozić otkrio je da se sada prvi put na jednom mjestu nalaze okupljeni čuveni autori tih slika.

- Sakupili smo kolekciju ovih rok fotografija, ima ih stotinak, a ideju, inicijativu za ceo projekat, iznela je upravo moja supruga. Sjajno je što se ova izložba desila upravo na veliku godišnjicu “Paket aranžmana”, a ovaj jubilej je zaista velika stvar - navodi on.

Prema njegovim riječima, “Paket aranžman” je dio  muzičke zaostavštine, ali i kulturne baštine cijele ove ove sredine, i važna tačka koja je muzički i moralni oslonac.

- Nadam se da će mladi prepoznati tu energiju koja je preskočila vreme i došla do nas sada i ponovo pokreće i uzbuđuje ljude. Želja mi je je da je što više ljudi poseti ovu izložbu i posvedoči da Beograd ima jednu unutrašnju energiju koja i danas osvetljava put - navodi on.

Frontmen grupe “Električni orgazam” Srđan Gojković Gile bio je jedini prisutni akter, muzičar “Paket aranžmana”, a u svom  obraćanju uputio je pozdrav svima kojih više nema - Vladi Divljanu, Milanu Mladenoviću, Ivanu Vdoviću Vdu, dok je Dušanu Kojiću Koji, koji se liječi u Londonu, poželio što brži oporavak od moždanog udara.

- Ovo je bio jedan skup tri benda koji se igrom slučaja još jednom ponovio kada su se druga tri sastava skupili u projekat “Rimtukituki” koji je baš 22. aprila, svirao legendarni koncert “Računajte na nas” i veoma mi je drago da se i to potrefilo i sada - kazao je on.

Postavku “Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)” posjetioci će moći da pogledaju u naredna dva i po mjeseca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana