Posljednja ploča “The Doors” u rođendanskom pakovanju

Branislav Predojević
Posljednja ploča “The Doors” u rođendanskom pakovanju

LOS ANĐELES - Legendarni američki sastav “The Doors” najavio je povodom 50. godišnjice izlaska originalne ploče specijalno reizdanje svog šestog i posljednjeg albuma “L.A.Woman”.

Luksuzni boks-set čine tri CD-a i jedna ploča, a uključuje originalni album koji je remasterizovao dugogodišnji inženjer grupe Brus Botnik, dva bonus diska koji sadrže više od dva sata neobjavljenih pjesama i stereo miks albuma na vinilu. Ovo rođendansko izdanje “L.A.Woman” najavljeno je demo verzijom “ The Riders on The Storm”, koja je nedavno otkrivena na neoznačenoj traci u arhivi benda nakon što se decenijama pretpostavljalo da je izgubljena. Grupa je prekinula snimanje numere “The Riders on The Storm”, sa poznatim producentom Polom Rotčildom u  studijima “Sanset saund”, jer ovaj nije želio da radi na pjesmi, nazvavši je “koktel muzikom” i na kraju je, nakon sukoba sa članovima grupe, odustao od produkcije, ostavljajući sastav da koproducira ploču sa Botnikom.

- Davali smo Polu uvid u numere i bilo mu je dosadno. Svirali smo dobro pjesme sa Džimom, ali nije bilo povezanosti, niti energije na relaciji studio - kontrolna soba. Nismo htjeli da se vratimo u studio, a Pol nas nije mogao oživjeti. U tom trenutku bio je na neki način u pravu. Čim je izašao iz sobe, počelo je snimanje pravog albuma “L.A.Woman” - rekao je klavijaturista Rej Manzarek.

Objavljena 1971. godine, ploča “L.A.Woman” dostigla je deveto mjesto top-liste u SAD, prodata je u više od dva miliona primjeraka i iznjedrila hitove “Love Her Madly”, “L.A.Woman” i “The Riders on The Storm”. Ploča je nastavila povratak grupe svojim bluz-rok korijenima i sirovijem zvuku započetom na prethodnom albumu “Morrison Hotel”, te predstavila Džima Morisona na vrhuncu kao pjevača i tekstopisca.

- Išli smo na mnogo siroviji zvuk i spontani zen trenutak. Pjesme su bile sve zajedno. Naslovna numera albuma doslovno je eksplodirala u studiju za snimanje, sa basistom Džerijem Šefom i gitaristom Markom Benom. Bože, kako smo uhvatili pjesmu u pravom momentu. Popušili smo džoint, zaključali se i počeli svirati i stvar je bila gotova nekoliko minuta kasnije - kazao je Manzarek.

Članovi grupe, ulazeći u studio u Los Anđelesu, znali su da će njihov šesti album biti drugačiji od svega što su do tada uradili. Morison je dvije godine ranije najavio odlazak iz benda, riješen da se posveti pisanju poezije, ali ga je Manzarek ubijedio da ostane. Odnosi među članovima benda nisu bili baš najbolji, posljednji koncert odsvirali su krajem prethodne godine, a Morison, osim problema sa alkoholom i drogama, bio je opterećen i presudom od šest mjeseci zatvora zbog opscenog ponašanja na koncertu u Majamiju. Uprkos svim sumnjama, “The Doors” su ovim albumom postigli ono što su željeli.

- Naš posljednji album ispao je kao da nam je prvi. Sirov i jednostavan. Bilo je to kao da smo napravili pun krug. Ponovo smo bili garažni bend, a to je mjesto gdje je rokenrol i počeo - napisao je bubnjar Džon Denzmor u autobiografiji.

Dok su pjesme miksovane, Morison je odletio za Pariz, gdje je umro 3. jula 1971, što je označilo i kraj originalne postave. Ovaj luksuzni poklon-paket sa ukupno 29 numera zvanično izlazi 3. decembra.

Omot

Omot ploče svjedoči i o Morisonovom protivljenju onome u šta se pretvarao rokenrol. Na početku karijere je izgleda kao Mikelanđelov David, ali je na fotografisanje za album došao ugojen, sa bradom, jer je definitivno odlučio da se povuče iz muzike i da piše poeziju.

- Bila je to njegova svjesna reakcija protiv imidža seks simbola kakav je gajio Mik Džeger i koji se očekivao od Džima na bini, što je on smatrao običnom glupošću - kazao je Denzmor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana