Počeo jubilarni Dragačevski sabor: Ponovo se čuje truba u Guči

Agencije
Počeo jubilarni Dragačevski sabor: Ponovo se čuje truba u Guči

BEOGRAD - Dragačevski sabor trubača u Guči počeo je danas i trajaće do nedjelje, 15. avgusta, kada će biti održano finalno takmičenje i koncert Gorana Bregovića i njegovog Orkestra za svadbe i sahrane.

Jubilarna 60. po redu smotra limenih instrumenata okupila je najbolje orkestre iz čitave Srbije, koji će se boriti za prestižnu Zlatnu trubu.

Sabor je tradicionalo počeo ceremonijom otvaranja u centru Guče, podizanjem saborske zastave u društvu trubača, medija i domaćina i intoniranjem saborske himne „Sa Ovčara i Kablara“ koju su izveli brojni trubači.

Saborsku zastavu podigao je ovogodišnji domaćin Sabora predsjednik „Matice srpske“ u Novom Sadu i književnik Dragan Stanić, čije je umjetničko ime Ivan Negrišorac, uz prisustvo organizatora, rukovodstva opštine Lučani i brojnih posjetilaca.

- Kad slušate naše virtuoze, dešava se nešto nesvakidašnje i praznično. Muzika prestaje da bude samo to, nego se izdiže do čudesnih visina. Ono što je autentično jeste da može da se pojavi samo na ovom mestu. Baš zbog toga truba treba da bude kao kulturno nematerijalno dobro čitavog sveta. Guča je ne samo nacionalni, već i svetski fenomen. Sabor trubača je odavno prestao da bude samo lokalna svetkovina, za ovih šest decenija postala je istinski i suštinski važna za naš narod - izjavio je Dragan Stanić.

Muzički urednik 60. Sabora trubača ove godine je istaknuti trubač Dejan Petrović.

- Velika mi je čast, ali i obaveza prema ocu i dedi od kojih sam sve naučio. Ušao sam u ovo priču čistog srca kako ga vratili na one stare staze. Ovo je Guča, ovo je Srbija - izjavio je Petrović.

Sabor trubača u Guči ove godine neće biti isti kao ranije, pa će zbog epidemije virusa korona pristup biti restriktivan, tako da će u zonu od sedam kilometara moći da uđu vakcinisani i građani sa negativnim PCR testom i oni sa potvrdama da su preležali kovid 19.

U široj zoni predviđeno je postavljanje brojnih punktova za testiranje nevakcinisanih brzim antigenskim testovima.

Prvi kontrolni punktovi su postavljeni u Čačku i Lučanima na kojima se vrši brzo antigensko testiranje saboraša koji nemaju potrebne potvrde, a oni koji na tim testovima budu bili negativni dobijaju narukvicu koju pokazuju redarima u Guči.

Na samom ulazu u Guču je sedam punktova na kojima se kontrolišu svi posjetioci, dok je u centru Guče postavljena „branjena zona“ gde će saboraši takođe biti kontrolisani.

Koliko je truba nedostajala Srbima pokazuje i puna Guča, bez obzira na sve stroge epidemijske mere koje su propisane. Puno srce je i trubačima koji uvijek naglašavaju da je ova dragačevska varošica njihova druga kuća.

-Samo ovde sviramo punim srcem i čitavom dušom. Godina bez Sabora bila je prazna i bolna. Željno smo iščekivali ovaj avgust, pripremali smo se mesecima za takmičenje jer pojaviti se na velikoj pozornici je velika čast za sve nas, ali i odgovornost -, rekao je trubač Bojan Ristić.

Predsjednik Saborskog odbora, Milivoje Dolović, poželio je dobrodošlicu svim saborašima.

-Duga tradicija je iza nas. Sabor je dio svih nas i u našim srcima. Mogu da kažem samo - dobro došli, dobrima došli - rekao je Dolović.

Prvi dan su predviđene izložbe samoukih likovnih umjetnika, kao i izložba „Ćilim - put niti“, te otvaranje sajma knjiga i sajma turizma, a u popodnevnim časovima takmičenje omladinskih trubačkih orkestara, koncert ansambla narodnih igara i pjesama Kosova i Metohije „Venac“, te uveče koncert trubačkog orkestra Danijele Veselinović, Jelene Urošević (violina) i Nede Nikolić (frula).

Uveče će uslijediti koncert pobjednika prethodnog Sabora „Timočki veseljaci“, Elvis Bajramović i Siniša Stanković, a nakon toga od 22 časa koncert „Big benda“ Dejana Petrovića.

Za sutra prije podne predviđen je svečani saborski defile, popodne takmičenje zdravičara, izbor najljepše narodne nošnje, kao i koncert češkog orkestra „Har Malek“.

Od 21 biće održan koncert hora i simfonijskog orkestra RTS-a pod upravom Bojana Suđića, kao i koncerti trubačkih orkestara Bobana i Marka Markovića i Dejana Lazarevića.

Posljednjeg dana Sabora u nedjelju, 15. avgusta, u prijepodevnim časovima predviđen je svečani saborski defile sa prikazom dragačevske svadbe iz 19. vijeka, a potom u 15 časova finalno takmičenje trubačkih orkestara.

Od 19 časova biće održani koncerti orkestara Elvisa Ajdinovića, Dejana Jevđevića, i na kraju od 21 čas koncert Gorana Bregovića i njegovog Orkestra za svadbe i sahrane.

Dragačevski sabor trubača, poznat i kao Guča festival, je tradicionalna festivalska manifestacija i jedinstvena smotra trubaštva koja se svake godine održava u gradiću Guča, u Dragačevu, u regionu zapadne Srbije.

Prvi Dragačevski sabor u Guči počeo je sasvim skromno, sredinom oktobra 1961. godine, kada su učestvovala četiri orkestra. Zamislio ga je dugogodišnji novinar „Duge“ Blagoje Blaža Radivojević.

Veliki doprinos u osmišljavanju ove priredbe dao je pisac Branko V. Radičević, koji je festivalu dao ime Veliki (narodni) sabor „Sa Ovčara i Kablara“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana