Počelo je veliko finale Evrovizije: Nastupa 25 zemalja, linije za glasanje otvorene

Tanjug
Počelo je veliko finale Evrovizije: Nastupa 25 zemalja, linije za glasanje otvorene

MALME - Finale muzičkog takmičenja "Evrovizija 2024" počelo je večeras u Malmeu nastupom predstavnika zemlje domaćina Švedske "Marcus & Martinus".

U večerašnjem finalu Evrovizije će se takmičiti 25 izvođača. 

Predstavnica Srbije, Teja Dora sa numerom "Ramonda" nastupa u drugoj polovini finala pod rednim brojem 16. 

Sa prostora nekadašnje Jugoslavije u finale su se takođe plasirali i predstavnici Slovenije i Hrvatske.

Prema propozicijama takmičenja, u finale su se automatski plasirali članovi takozvane "Velike petorke" - Njemačka, Španija, Italija, Velika Britanija i Francuska, a sa njima i prošlogodišnji pobednik Švedska. 

Osim njih, u finalu će nastupiti i predstavnici Ukrajine, Luksemburga, Izraela, Litvanije, Estonije, Irske, Letonije, Grčke, Norveške, Srbije, Finske, Portugala, Jermenije, Kipra, Švajcarske, Slovenije, Hrvatske, Gruzije i Austrije.

Ovogodišnju Evroviziju prate brojni incidenti, od protesta zbog nastupa Izraela, do diskvalifikacije Holandije.

Predstavnik Holandije Jost Klajn je diskvalifikovan i neće učestvovati u večerašnjem finalu ovogodišnjeg takmičenja za Pjesmu Evrovizije nakon što je, navodno tokom polufinalne večeri zaprijetio zaposlenoj na tom muzičkom festivalu. 

Holandski javni servis AVROTROS saopštio je danas da je Klajn bio isprovociran, jer je, kako navodi AVROTROS, snimateljka Evrovizije nastavila da snima Klajna iako je prethodno postignut dogovor da ona to ne čini.

Na generalnoj probi pred večerašnje finalno veče Pjesme Evrovizije tokom nastupa Eden Golan, predstavnice Izraela, ponovo su se čuli glasni zvižduci iz publike u Malmeu.

Golanova (20) je i sinoć bila ispraćena zvižducima sa probe, ali uprkos tome ona se smatra jednim od favorita sa svojom pjesmom "Hurricane", prenosi Tajms of Izrael.

Irska predstavnica na Pjesmi Evrovizije Bambi Tag rekla je ranije danas u intervjuu za irsku radiodifuznu kompaniju RTE da misli da Izraelu više ne bi trebalo dozvoliti da učestvuje na tom takmičenju.

Kako prenosi RTE, iza ovoga stoje komentari na izraelskoj televiziji tokom polufinalnog prenosa u utorak, prije nego što je došao red da nastupi Bambi Tag. 

Izraelski komentator je upozorio djecu da slijedi najstrašnije izvođene večeri, sa satanističkim elementima, prenio je finski javni servis Yle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana