Petar Topalović, frontmen grupe “Sopot”, za “Glas Srpske”: Boljeg sutra nema bez borbe

Branislav Predojević
Petar Topalović, frontmen grupe “Sopot”, za “Glas Srpske”: Boljeg sutra nema bez borbe

Inspiraciju za pjesmu “Jednog dana” dobio sam gledajući redove ljudi koji čekaju pred konzulatima stranih država. To je na mene ostavilo snažan utisak i jedno vrijeme me bacalo u depresiju. Morao sam da izbacim tu negativnu energiju iz sebe, a kao rezultat imamo pjesmu “Jednog dana”.

Rekao je to u razgovoru za “Glas Srpske” Petar Topalović, frontmen, tekstopisac, klavijaturista i gitarista benda “Sopot”, objašnjavajući gdje je pronašao inspiraciju za novi singl grupe, odličnu i vrlo energičnu pjesmu koja plijeni pažnju, kako zvukom, tako i fantastičnim spotom, koji savršeno ističe tekst i snagu stihova “Jednog dana svanuće, svakog blaga doći će”.

- Neko mora ostati, ne možemo svi otići, ne možemo svi tražiti ispunjenja snova u nekom dalekom svijetu. Nema druge nego se i dalje boriti za bolje sutra, stvarati bolje uslove za našu djecu - kaže Petar o ključnoj emociji svojih stihova.

GLAS: Da li “spas” moramo sami sebi stvoriti, a ne čekati čudo i koliko smo uopšte kao pojedinci i narod spremni da priznamo da nas gordost kao vječni saveznik tame polako, ali sigurno izjeda?

TOPALOVIĆ: Izjelo nas je mnogo toga, ali je potrebno ići dalje. Sami treba da nađemo izlaz iz ove situacije jer nikome nije stalo do ovih prostora kao nama. Stalno čekamo da stranci nešto urade za naše bolje sutra. Šta ih briga! Oni gledaju svoj interes i to je tako jednostavno.

GLAS: Nastavljena je i linija povrataka organskom, živom zvuku instrumenata sa manje elektronike i efekata, što je na neki način obilježilo dobar dio domaće i svjetske muzike u proteklih godinu dana, iako pretpostavljam da to nije kod vas dio nekog promišljenog plana?

TOPALOVIĆ: Nije bilo promišljeno, već je rezultat našeg višegodišnjeg eksperimentisanja sa elektronikom i zasićenjem istim. Trebalo nam je da imamo novi pristup koji bi nas inspirisao na nov način. Odlučili smo da se vratimo gitarama i čini mi se da smo dobru odluku donijeli.

GLAS: Koliko je saradnja sa novim producentom Vojom Aralicom uticala na samu pjesmu, a koliko i na vas kao muzičare?

TOPALOVIĆ: Bilo nam je veliko iskustvo raditi sa Vojom na ovoj pjesmi. Mnogo toga smo naučili. Mnogo toga smo počeli posmatrati drugim očima. Vojo je mnogo uticao na aranžman pjesme svojim znanjem i muzičko-sviračkim iskustvom i talentom.

GLAS: Ovogodišnji akustični nastupi grupe na neki način otkrili su novu melodijsku perspektivu grupe, često sakrivenu ispod zvučnog udara klasičnih “Sopot” koncerata i bilo je evidentno sviračko uživanje grupe u ovim ogoljenijim lajv verzijama. Da li ćete ovaj pristup primijeniti i u studijskim radovima?

TOPALOVIĆ: Stvarno smo uživali svirajući elektroakustične koncerte. Nakon dugo vremena uzeo sam gitaru u ruke i moram priznati da se ponovo rodila ljubav. Tolika se ljubav rodila da sam nakon 20 godina i kupio sebi električnu gitaru. Definitivno će četvrti album biti gitaristički jer nas to trenutno inspiriše.

GLAS: Generalno, kako nastaju pjesme “Sopota”? Da li ti donosiš tekst i muziku pa oko njega grupa stvara aranžmane ili prvo nastaje muzika pa tekst? Krajnji rezultat djeluje kao prilično spontana improvizacija više ljudi, a ne realizacija ideja jednog čovjeka.

TOPALOVIĆ: Napravim muziku preko koje ispjevam nemušti vokal, potom pišem tekst i onda sa “sopoćanima” radimo na aranžmanima. To je neki proces koji je uobičajen. Drago mi je čuti da rezultat zvuči spontano.

GLAS: Četvrti album “Sopota” čeka se od 2013. godine, ali koliko u ovo vrijeme singl taktike izbacivanja novih numera samo izdavanje albuma kao cjeline uopšte ima smisla, ili je, ipak, album potvrda jasne kreativne vizije benda?

TOPALOVIĆ: Imamo jasnu viziju novog albuma, samo što ćemo izdavati pjesmu po pjesmu i na kraju skupiti pjesme u jedan album. U ovom vremenu publika voli da prati bend i nije preporučljivo da te dugo nema u javnom prostoru, tako da ćemo publici omogućiti da prati razvoj albuma kroz singlove.

Naše lavice

GLAS: Pjesmu prati jednako zanimljiv video-spot rađen sa Tajanom Dedić-Starović Ostić i glumicom Nikolinom Friganović, koje su na prilično impresivan način vizuelno oživjele atmosferu pjesme?

TOPALOVIĆ: Da, veoma smo zadovoljni kako je na kraju ispao video-spot. Imali smo nekoliko pokušaja snimanja spota u Beogradu, a svaki put bi nam korona prekidala aktivnosti, tako da smo se odlučili da spot uradimo u Banjaluci i da mu pristupimo minimalistički. Tajana i Nikolina su zaista uradile sjajan posao i hvala im na tome. To su naše lavice!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana