Orkestar Bojana Krstića pobjednik Guče

Agencije
Orkestar Bojana Krstića pobjednik Guče

Orkestar Bojana Krstića iz Vladičinog Hana proglašen je za pobjednika 57. dragačevskog sabora trubača u Guči.

Za najboljeg trubača, na jednom od najpoznatijih srpskih festivala, u subotu uveče izabran je Janko Jovanović iz Požege. "Zlatnu trubu" osvojio je Ivan Jovanović iz Uzica, a nagrada za najizvornije muziciranje pripala je orkestru Ivana Đenarića iz Akmačića.

Nagrada za najbolje odsvirano kolo i odsviranu narodnu pjesmu "Pšeničice sitno seme" pripala je orkestru Janka Jovanovića i Ljubivoja Dikovića iz Požege.

Najbolji basista na 57. dragačevskom saboru trubača je Ilija Đenadić iz trubačkog orkestra Ivana Đenadića iz Akmačića.

Titulu najboljeg tenoriste ponio je Dragan Jeftić iz orkestra Janka Jovanovića i Ljubivoja Dikovića iz Požege, dok je za najboljeg bubnjara proglašen Slaviša Stamenković iz orkestra Vladimira Ivanovića iz Zagužanja.

Dragačevski sabor trubača, poznatiji kao festival "Guča", je tradicionalna manifestacija i jedinstvena smotra trubača koja se svake godine održava u varošici Guči u Dragačevu.

Guču, gdje inače živi oko 2.000 stanovnika, svakog avgusta posjeti, prema zvaničnom sajtu festivala, skoro milion posjetilaca iz Srbije i inostranstva.

Sabor je privukao pažnju britanske agencije Rojters, koja ga opisuje kao "najživopisniji tradicionalni muzički događaj u Srbiji" i navodi da je ovogodišnji sabor privukao hiljade ljudi koji uživaju u zvuku trube, i to ne samo Srbe, već i turiste iz cijelog svijeta.

- Guča, inače uspavani gradić u valovitim brdima jugozapadne Srbije, domaćin je najveće žurke u zemlji, sa 50 trubačkih orkestara koji se nadmeću za priželjkivanu "Zlatnu trubu" - Rojters piše o Guči.

Opisujući atmosferu, Rojters navodi da "većina posjetilaca pije pivo i šljivovicu dok je na meniju, kao i obično, meso sa roštilja ili lokalni delikatesi, ali i začinjeni kiseli kupus sa tri vrste mesa koji se satima krčka u kazanima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana