Omaž o usponu i padu pjevača Šejna Mekgovana bez romantizovanja

G.S.
Omaž o usponu i padu pjevača Šejna Mekgovana bez romantizovanja

“Ruina od zlata: Nekoliko rundi sa Šejnom Mekgovanom” dokumentarni je film koji je premijerno prikazan prije nekoliko dana, a predstavlja pravi osvrt na život frontmena sastava “The Pogues” Šejna Mekgovana.

Razbarušeni, nepredvidivi, krezubi, prgavi namćor koji reži i tetura se pun opijata stereotipna je slika kada se pomisli na Šejna Mekgovana, pjevača sastava “The Pogues”.

Takvu sliku je i sam podsticao (auto)destruktivnim ponašanjem i prije svojih početaka u muzici u vrijeme pojave panka u Londonu pa sve do prije pet godina, kada je zbog nespretnog pada pri izlasku iz studija u Dablinu slomio karlicu, ostao vezan za kolica i bio natjeran da se odrekne opijata.

Njegova decenijska sklonost ka alkoholu i drogi donijela mu je u očima javnosti imidž “neuništivosti”, skoro koliko i legendarnom Kitu Ričardsu, ali i niz ne samo fizičkih nevolja. Autor nekih od najljepših stihova u keltskom roku i panku odlučio se da otkrije i neke ne tako poznate činjenice o sebi.

O njegovim počecima, načinu života i nekim stvarima zbog kojih sada, sa 63 godine, žali dok se kreće u kolicima i jedva govori, ali i o njegovoj muzici i stihovima, zbog kojih je postao neka vrsta žive legende, reditelj Džulijan Templ snimio je dokumentarni film.

Mekgovan je zatražio od reditelja Džulijana Templa da snimi dokumentarac o njemu, ali je odmah ispostavio i uslov - “bez intervjua sa mnom”. Templ se prihvatio posla, a tek na nagovor Džonija Depa. I nije imao namjeru da, uprkos svemu, od njega pravi romantičnog heroja, pišu kritičari koji su pogledali film i ocjenjuju da je Templ vjerovatno jedini ko je mogao da ga snimi.

Templ i Mekgovan poznaju se još od prvih dana panka, od nastupa “Seks pistolsa” i “Kleša” u Londonu.

- Naletio sam na njega u trenutku panka u Londonu 1976. Prvi intervju sa njim ikada uradio sam ja i taj je intervju u filmu. Imao je tada izblajhanu kosu. Svaki panker tada bi zgrabio flašu i razbio je o glavu poput Marlona Branda u “Juliju Cezaru”. Bio je to kao neki znak prelomnog trenutka u životu. Izlaktao bi me (Šejn) sa prostora ispred bine. Bilo je to fascinantno kad je Sid Višiz izašao iz te gomile i priključio se “Seks pistolsima”. Ostala je tu neka praznina za koju se, rekao bih, Šejn prijavio i “dobio posao”, jer je postao neka vrsta ključne osobe u toj gomili pankera ispred “Pistolsa” i “Kleša”. I ako biste to snimali, kamera bi vam preletala preko svih i zaustavljala se na Šejnu, jer je on bio baš u svemu tome, on je provlačio energiju kroz sebe i metastazirao je. Hemijski se mijenjao u odnosu na ono što jeste - priča Templ za “Rolingstoun”.

O Šejnu govori i Geri Adams, ali i njegov otac, koji i sam za sebe kaže da je bio problematičan tip i nerviralo ga je to što je njegov sin kao tinejdžer slušao američke bendove te njegova sestra Šivaun, muzičarka i novinarka, koja otkriva da se njen brat poslije prve svjetske turneje svog benda vratio drugačiji.

- Otišao je i nikada se nije vratio, ne onaj Šejn kog sam poznavala - kaže Šivaun Mekgovan i priča o tome kako je bila zapanjena kada je prvi put čula da masa skandira ime njenog brata, kao i o svojoj odluci da ga natjera da ode u psihijatrijsku kliniku krajem osamdesetih.

Film će na četvrtom kanalu Bi-Bi-Sija biti emitovan sljedeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana