Odlazak Džindžera Bejkera rastužio svijet muzike

Agencije
Odlazak Džindžera Bejkera rastužio svijet muzike

Članovi bendova "Rush", "Queen", "The Beatles", "The Rolling Stones", "Red Hot Chili Peppers", "Whitesnake" i "The Kinks" su samo neki od muzičara koji su izrazili svoju tugu nakon vijesti da je preminuo legendarni bubnjar Džindžer Bejker, jedan od osnivača britanske grupe "Krim" (Cream).

Bejker je poznat kao jedan od najinovativnijih i najuticajnijih bubnjara na svijetu. Njegov stil odlikovala je kombinacija džeza i sirove snage roka. Bio je temperamentna i konfliktna ličnost, čije je ponašanje na bini često izazivalo ekscese.

Tročlani bend "Krim" svirao je od 1966. do 1968. godine. Zajedno sa ostalim članovima benda Džekom Brusom i Erikom Kleptonom primljen je u Rokenrol kuću slavnih 1993. godine.

- Džindžer Bejker, divan i divlji čovjek. Radili smo zajedno na albumu "Band on the Run". Tužan sam što je preminuo, ali uspomene na njega neće nikada - naveo je Pol Mekartni.

Frontmen sastava "The Rolling Stones" Mik Džeger je takođe na društvenim mrežama iskazao svoje žaljenje zbog odlaska kolege muzičara.

- Tužna je vijest što je Džindžer Bejker preminuo. Bio je izuzetno talentovan i inovativan bubnjar - naznačio je Džeger.

Godine 1969. s Kleptonom, Rikom Grepom i Stivom Vindvudom je osnova grupu "Blind Faith", a poslije toga, 1970. godine i "Ginger Baker's air force", koji je eksperimentisao s džezom i rokom.

- Džindžer Bejker je bio odličan i jedinstven muzičar, ali i inovator. Nedostajaće mi. Upoznao sam ga prije mnogo godina, vidio sam ga nekoliko puta i uvijek je zvučao sjajno - naglasio je Dejv Dejvis iz sastava "The Kinks".

Bejkera su takođe smatrali i jednim od najboljih britanskih bubnjara svih vremena.

- Počivaj u miru, ti čovječe koji si nas oduševljavao inovativnim sviranjem bubnjeva u "Krimu" - napisao je u svojoj objavi gitarista benda "The Queen" Brajan Mej.

Bejker je prije šest godina obolio od hronične opstruktivne bolesti pluća zbog višegodišnjeg pušenja (i do 50 cigareta dnevno). Prije tri godine je imao operaciju srca, a više od dvadeset godina se borio sa heroinskom zavisnošću.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana