Odjek Frankenštajna u Beli Bekster

G.S.
Odjek Frankenštajna u Beli Bekster

Nakon uspješne saradnje na filmu “Miljenica”, režisersko-glumački tandem filma Jorgos Lantimos i glumica Ema Stoun ponovo se sastaju kako bi radili na novom projektu.

U pitanju je film “Poor Things” koji se bazira na radnji knjige Alazdejra Greja, objavljenoj 1992. godine.

Roman se smatra remek-djelom viktorijanske književnosti i bavi se tematikom Frankenštajna, a u njemu je čudovište zamijenjeno Belom Bekster. Ona je divna mlada žena koja je oživjela zahvaljujući mozgu djeteta. Djelo je odjek Frankenštajna ili modernog Prometeja, kojeg je stvorila Meri Šeli 1818. godine.

- Memoari doktora iz Glazgova sa kraja 19. vijeka, Arčibalda Mekendlesa, objedinjeni pod nazivom “Episodes from the Early Lofe of Scottish Public Health Officer” prate bizarni život Bele Bekster, emancipovane žene koja podsjeća na ranije prikaze Frankenštajna. Kako bi pobjegla od muža nasilnika, ona se utapa i umire, ali hirurg Mekendles vadi mozak iz fetusa koji je nosila i reanimira je smještajući ga u njenu lobanju. Oživljena Bela ima mentalnu dob djeteta i kako njen mozak sazrijeva, ona razvija socijalnu svijest - stoji u kratkom opisu radnje filma koji je prenio “Vikli”.

Osim Lantimosa i Eme Stoun, na ovom filmu radiće i pisac Toni Meknamara, koji je pisao scenario za “Miljenicu”.

Produkcija bi trebalo da započne na jesen ove godine, a planirano je da film bude emitovan sljedeće godine.

Jorgos Lantimos karijeru je započeo filmom “Moj najbolji prijatelj”, kojeg je režirao sa mentorom Lakisom Lazopulosom, a potom i avangardni film “Kineta” koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Torontu 2005. godine. Nakon toga režirao je filmove “Očnjak” i “Alps”. Njegov film “Jastog” nagrađen je 2013. godine na 42. Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu. Nešto kasnije, 2015. godine, nominovan je za “Zlatnu palmu” na Kanskom filmskom festivalu i osvojio je nagradu žirija.

Grej

Alazdejr Grej bio je škotski pisac koji je u svojim radovima spajao fantaziju, realizam i naučnu fantastiku. Dobitnik je brojnih nagrada, a među djelima koja se posebno izdvajaju su: “Lanark” (1981), “1982, Dženin” (1984), “Pad Kevina Vokera” (1985) i “Zaljubljeni starci” (2007).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana