Odavno nisu živi, a zarađuju milione

G.S.
Foto: Ilustracija

Brojne poznate pokojne zvijezde puno zarađuju i nakon smrti zahvaljujući autorskim pravima i ostalim izvorima zarade.

Prema Forbsovoj listi, među osam najbolje plaćenih poznatih pokojnika u 2023. godini bili su Majkl Džekson, Elvis Prisli, Rej Manzarek, Doktor Sus, Čarls M. Šulc, Princ, Vitni Hjuston, Džon Lenon, Bob Marli i Bing Krozbi.

Američki muzičar, kralj popa Majkl Džekson koji je preminuo 2009. godine u 2022. godini ostvario je najveći profit, 115 miliona dolara. Tu zaradu njegovom imenu donio je prije svega mjuzikl „MJ: D Mjuzikal“, koji je sam zaradio 85 miliona. Forbs navodi da bi zarada mogla još da raste.

Na drugom mjestu je slavni muzičar Elvis Prisli sa zaradom od 100 miliona dolara. Treći je Rej Manzarek, bivši klavijaturista grupe „Doors“, koji je preminuo 2013. godine, a prošle godine je njegova zaostavština donijela 45 miliona dolara.

Slijedi književnik Dr Sus čija su djela zaradila 40 miliona dolara. Sus je u Evropi najpoznatiji po knjizi „Kako je Grinč ukrao Božić“. Bio je američki pisac knjiga za djecu i crtač stripova. Preminuo je 1991. godine.

Na petom mjestu su tri zvijezde od kojih je svaka zaradila 30 miliona dolara. Prvi je ilustrator Čarls M. Šulc, poznat po stripu „Kikiriki“ u kojem se pojavljuju dva njegova najpoznatija lika Čarli Braun i Snupi.

U ovoj grupi je i Princ, slavni muzičar koji je preminuo 2016. godine, a iza sebe je ostavio vanvremenske hitove poput „Purpl rejn“, „Kol maj nejm“ i druge.

Treća je u grupi Vitni Hjuston, velika pjevačica koja je umrla 2012. godine nakon predoziranja drogom. Svjetska Zvijezda postala je poznata već poslije prvog albuma „Vitni“, a publika će je pamtiti po nevjerovatnom glasu i brojnim hitovima.

Na šestom mjestu je Džon Lenon, bivši član „Bitlsa” koji je zaradio 22 miliona dolara. Džon je ubijen 8. decembra 1980. godine ispred zgrade Dakota u Njujorku nedugo nakon što je završio novi album „Dabl Fantazi“.

Slijedi Bob Marli zaradivši 16 miliona dolara u prethodnoj godini, dok se na osmom mjestu nalazi se muzičar i glumac Bing Krozbi sa zaradom od 14 miliona dolara.

Tu je još i muzičar Džordž Harison sa zaradom od 14 miliona dolara jer prihodi stižu i od saradnje sa Bitlsima i zbog solo uspjeha.

Poznati golf igrač Arnold Palmer je ostavio iza sebe i brend pića koji i dalje ostvaruje veliku zaradu koja je za godinu bila 10 miliona dolara.

Isto toliko stiže i od imena Merilin Monro koja i dalje je postavlja modne i dizajnerske trendove iako je preminula prije više od 60 godine, navodi Forbs. Zaradila je milione od licenciranja i prodaje.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana