Objavljena lista najbogatijih sastava današnjice: Veterani zarađuju milijarde dolara

Priredio: Branislav Predojević/agencije
Objavljena lista najbogatijih sastava današnjice: Veterani zarađuju milijarde dolara

NjU DžERSI - Čuveni magazin “Forbs” objavio je listu procjene pet najbogatijih rok sastava današnjice, uz zaradu za prethodnu godinu, a ubjedljivo prvo mjesto zauzeli su irski velikani “U2” sa skoro dvije milijarde dolara na svojim računima.

Rok muzika možda nema kulturni uticaj kakav je imala prije nekoliko decenija, ali najveći rok bendovi današnjice i dalje zarađuju ogromne sume novca, kako od stare slave, tako i od novih radova. Iako rokenrol kao žanr gubi bitku sa pop muzikom na top-listama, velika veteranska rok imena i dalje zarađuju impresivne sume i nastavljaju da utiču na muzičku i kulturnu scenu, kako preko turneja, tako i preko prodaje autorskih prava na njihovu muziku.

“U2” (1,8 milijardi dolara)

Malo bendova može reći da su se njihovi članovi držali zajedno skoro pola vijeka bez personalnih promjena, ali članovi benda U2”, pjevač Bono Voks, gitarista Edž, basista Adam Klejton i bubnjar Lari Mulen, upoznali su se prije 46 godina i još rade zajedno. Uključujući prodaju muzike, svjetske turneje ili rezidencijalne nastupe u Las Vegasu, te posebno mudra ulaganja u kompanije poput “Fejsbuka” i “Gugla”, članovi benda “U2” su u protekle četiri decenije zaradili pravo bogatstvo. Finansijski, oni sada zajedno vrijede oko 1,8 milijardi dolara, što je dovoljno za rekord i prvo mjesto liste rok bogataša.

“Rolingstonsi” (1,45 milijardi dolara)

Najveći rok bend na svijetu je možda prodao više od 240 miliona ploča, ali pravi novac je očigledno na turnejama, a njihova turneja “A Bigger Bang” od 147 nastupa 2005 - 2007. i dalje je rangirana kao četvrta na svijetu sa najvećom zaradom ikada. Njihov prošlogodišnji koncertni izlazak u SAD pod nazivom “Bez filtera” postao je najuspješnija rok turneja godine sa zaradom većom od 130 miliona dolara ili skoro 10 miliona dolara za noć. Računajući brojna izdanja, striming i prodaju autorskih prava te vješto vođenje finansija pod kontrolom frontmena Mika Džegera, to je bilo dovoljno za procjenu da bend trenutno vrijedi više od 1,45 milijardi dolara.

“Metalika” (1,25 milijardi dolara)

Osnovana 1981. godine, “Metalika” je redefinisala hevi metal zvuk te značajno uticala na druge muzičare i milione obožavalaca. Nakon više od četiri decenije i dalje su jedan od bendova sa najvećom zaradom na svijetu, prodavši više od 150 miliona albuma širom svijeta. “Forbs” je procijenio da su legendarni muzičari zaradili 400 miliona dolara samo od svoje “World Wired” turneje, koja je počela 2016. godine. Protekle godine objavili su luksuzna reizdanja svojih ključnih albuma poput čuvenog albuma “Black” te izdali novi singl kao najavu za studijski album. Pošto su oni jedni od rijetkih muzičara koji imaju vlasnička prava na striming zaradu preko vlastite etikete, jasno je zašto njihovo bogatstvo ima ukupnu neto vrijednost od 1,25 milijardi američkih dolara.

“Bitlsi” (1,2 milijarde dolara)

Iako “Bitlsi” ne postoje više od pola vijeka, njihov brend i dalje donosi ogromnu zaradu. Oni se naširoko smatraju modernim osnivačima po­p i ro­k zvuka i svako njihovo izdanje apsolutno izaziva pomamu fanova poput luksuznog boks seta “Revolver” objavljenog protekle godine. Samo sa Polom Mekartnijem i Ringom Starom kao preostalim živim članovima liverpulske četvorke, oni održavaju instituciju grupe sa neto vrijednošću od oko 1,2 milijarde dolara zarade od bezbrojnih korišćenja njihove muzike.

“Pink Flojd” (800 miliona dolara)

Legendarni bend “Pink Flojd” se vratio prvi put nakon skoro tri decenije novom autorskom muzikom, a njihova antiratna pjesma “Rise up”, objavljena prošle godine, predstavlja prvu novu muziku britanskog benda od “The Division Bell” iz 1994. godine. Iako je reklamiran kao jedinstveni događaj kao odgovor grupe na rat u Ukrajini, ipak je poslao obožavaoce njihove muzike da jure niz listu 55-godišnje istorije benda kupujući njihova stara izdanja, što je dodatno napunilo ionako pune džepove članova grupe tokom prošle godine. Zajednička neto vrijednost svih članova benda (uključujući i Rodžera Votersa) je skoro 800 miliona dolara, a nakon objave 18 živih albuma iz 1972. godine, za striming krajem prošle godine, zarada će sigurno biti i veća.

Pojedinac

Gledajući pojedinačno, najbogatiji pojedinac od rok muzičara je ser Pol Mekartni, koji osim zarade od “Bitlsa” ima ogromne prihode od solo karijere te prodaje svoje muzike za komercijalne svrhe. On je tokom prethodnih šest decenija rada skupio impresivnu 1,1 milijardu dolara na svom računu ostavljajući iza sebe Bona Voksa, Eltona Džona i Brusa Springstina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana