Objavljena interaktivna adaptacija romana “Rat svjetova”: Sukob s Marsovcima u modernom ruhu

G.S.
Objavljena interaktivna adaptacija romana “Rat svjetova”: Sukob s Marsovcima u modernom ruhu

Klasični naučnofantastični roman o invaziji vanzemaljaca “Rat svjetova” Herberta Džordža Velsa iz 1898. godine do sada je doživio nebrojene adaptacije, a najnovija je dobila oblik video-igre.

Jedna od najpoznatijih adaptacije je svakako radio-drama u režiji Orsona Velsa, koja je tokom izvođenja 31. oktobra 1938. godine, navodno, izazvala histeriju i paniku širom Sjedinjenim Američkim Državama.

Radnja romana opisuje katastrofalni sukob ljudi sa Marsovcima, koji na Zemlju stižu vođeni misterioznom i smrtonosnom agendom.

Još jedna umjetnička obrada klasičnog djela, koja je objavljena, prilagođena je modernom vremenu, i napravljena je u obliku video-igre za android telefone - “Rat svijetova - interaktivna adaptacija”.

Riječ je o tekstualnoj avanturi u kojoj na mjestima grananja pripovjednog toka, korisnik bira kako će se priča nastaviti.

- Genijalni roman “Rat svjetova” ispričan je iz perspektive neimenovanog protagoniste, što nam je omogućilo da u središte radnje stavimo bilo kog igrača i predamo mu kontrole nad igrom - rekao je scenarista i jedan od koautora projekta Kristofer Vebster.

Posebnu čar ovoj adaptaciji daju ilustracije brazilskog umjetnika, Henrika Alvima Koree, prvi put objavljene 1906. godine u luksuznom izdanju “Rata svjetova” na francuskom jeziku

- Budući da smo ljubitelji Velsove knjige, odlučili smo da ostanemo vjerni duhu originalnog djela koliko god je to bilo moguće. Ovom adaptacijom, ispunili smo san da postanemo djelić duge istorije romana - dodaje Vebster.

Igračima se pruža mogućnost da kontrolišu tok radnje, ali i da dođu do dodatnih informacija o Marsovcima, koje nije bilo moguće pronaći u Velsovom originalnom djelu.

Za ovu interaktivnu adaptaciju posebno je rađena i muzika, te su posebno objavljene dvije kompozicije “The Eve of War” i “March of the Tripods”.

“Rat svjetova” prvi put je objavljen 1897. godine, kao serijal priča u magazinima “Pirsons” i “Kosmopoliten”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana