Neočekivani rekordi u diskografskoj industriji: Veliki povratak vinila

B. P.
Neočekivani rekordi u diskografskoj industriji: Veliki povratak vinila

LONDON - Prodaja vinilnih ploča u 2021. godini u Velikoj Britaniji dostigla je rekordni nivo u posljednjih 30 godina uprkos problemima sa proizvodnjom i pandemijskim okolnostima prodaje.

Prema novim podacima Britanske fonografske industrije (BPI), ove godine prodato više od pet miliona vinilnih ploča, što je povećanje od 8 odsto u odnosu na 2020. godinu. To je 14. godina zaredom da je taj muzički format povećao broj prodatih primjeraka i čini čak 23 odsto svih prodatih albuma ove godine u Velikoj Britaniji. Najprodavaniji vinil album 2021. do sada je povratnički album “Voyage”, dok su album “30” pjevačice Adel i “Seventeen Going under”, kantautora Sema Fendera takođe u samom vrhu.

Izvršni direktor kompanije BPI Geof Tejlor kaže da je ovo sjajno vrijeme za diskofile.

- Sjajno je vrijeme za ljubitelje muzike, sa nikad širom ponudom. Zahvaljujući ulaganju izdavačkih kuća u novu muziku i talente, obožavaoci mogu da kupe i prikupe muziku koju najviše vole na vinilu, CD-u, pa čak i na kaseti, dok takođe uživaju u pristupu više od 70 miliona pjesama za trenutni strim kada god i koliko često žele, što pak omogućuje novoj generaciji umjetnika da stvaraju muziku i ostvare uspješne karijere na globalnom tržištu - rekao je Tejlor.

Ranije ove godine nova studija u Velikoj Britaniji pokazala je da “generacija Z”, kupuje više vinilnih ploča nego milenijalci. Prema istraživanju koje je sprovedeno 4.041 osoba starosti od 13 i više godina ispitana je tokom dvije sedmice o njihovim muzičkim uticajima, inspiracijama i kupovinama, sa 15 odsto ispitanika generacije Z - ljudi za koje se obično tvrdi da su rođeni otprilike između 1997. i 2012. utvrdili su da su kupili vinilne albume u prethodnih 12 mjeseci.

Kampanje kao što su “Love Record Stores” “Record Store Day” i “National Album Day”, takođe su pomogle u podizanju prodaje albuma putem nezavisnih prodavnica ploča i specijalizovanih lanaca.

Prema podacima “The Recording Industry Association of America” vinil je doprinio cifri od čak 232 miliona dolara u ukupnoj fizičkoj prodaji od 376 miliona dolara u prvoj polovini 2021. godine. Posljednjih sedmica ove godine pojavili su se izvještaji o krizi s kojom se suočavaju ljubitelji vinila, pa je tako “Varajeti” pisao da je štampano više od 500.000 primjeraka dugoočekivanog Adelinog novog albuma “30”, što je uzrokovalo ogroman zaostatak i probleme u proizvodnoj liniji za sve druge koji žele da odštampaju albume na vinilu, pošto je tokom pada prodaje vinila na prelazu milenijuma, veliki dio proizvođača sirovine ugasio svoje firme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana