“Nektar OK fest karavan” održan u Banjaluci: Festivalska atmosfera moguća i u pandemiji

Nevena Reljić
“Nektar OK fest karavan” održan u Banjaluci: Festivalska atmosfera moguća i u pandemiji

Nakon obilaska nekoliko gradova u Republici Srpskoj, “Nektar OK fest karavan” ove sedmice stigao je i u Banjaluku, gdje je tokom dva dana publici pružio raznolik sadržaj, od promocija knjiga, koncerata, do izložbi i filmskih projekcija.

Drugi dan krstarenja “Nektar OK fest karavana” u gradu počeo je otvaranjem izložbe “OK fest retrospektiva” autora Vedrana Ševčuka i Marka Ristića u KSB-u, a završio projekcijom filmova “Tusta” Andreja Korovljeva i “Nebeska tema - priča o Vladi Divljanu” Mladena Matičevića u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Zvanični fotograf festivala i jedan od autora pomenute izložbe Vedran Ševčuk kazao je za “Glas Srpske” da je izložba nastala na inicijativu organizatora festivala.

- Željeli smo da se festivalska atmosfera, na neki način, ipak održi i u vrijeme pandemije virusa korona, a kako bolje prikazati atmosferu u kampu nego kroz fotografije bina, publike i predivne prirode - rekao je Ševčuk.

Dodao je da kolegi Marku Ristiću i njemu nije bilo lako da naprave selekciju i izdvoje dvadesetak fotografija.

- Riječ je o fotografijama koje su nastale u posljednjih pet godina, a tokom trajanja festivala i na njima je predstavljen samo dio festivalske atmosfere i fantastičnog ambijenta - ispričao je Ševčuk.

Naglasio je da je “Nektar OK fest karavan” nešto najbolje što je u ovo vrijeme moglo biti organizovano.

- Nedostaju mi dani nespavanja jer mi je radni dan na Tjentištu počinjao ujutru u osam sati, a završavao ponovo ujutru u četiri časa. Zaželio sam se festivalske atmosfere i lokacija po kojima je “OK fest” poseban zbog sklada netaknute prirode i rokenrola - naveo je Ševčuk i dodao da se nada da će se situacija stabilizovati, te da će festival na Tjentištu sljedeće godine biti održan.

Filmovi “Tusta” i “Nebeska tema - priča o Vladi Divljanu” popraćeni su aplauzom, suzama i sjećanjem na velikane eks-ju scene. Na najvećeg džentlmena ovih prostora Vladu Divljana i frontmena KUD “Idijoti” Branu Črnca Tustu, koji je i danas simbol otpora, slobodnog i kritičkog mišljenja.

- Film o Tusti sam gledala ranije i rasplakao me. Plašila sam se “Nebeske teme” jer mi je Vlada Divljan mnogo draži. Bila sam u pravu, plakala sam ponovo. Vlada Divljan je velikan, doajen, neponovljiv čovjek i umjetnik - ispričala je jedna od posjetiteljki filmskog dijela programa.

Publika je, u okviru “Nektar OK fest karavana” imala priliku i da prisustvuje promociji knjige autora Branka Rosića “Za sutra najavljuju konačno razvedravanje”, koja je predstavljena u “Pekam pabu”, te da uživa u jedinstvenom anplagd koncertu sastava “Kanda, Kodža i Nebojša” u Banskom dvoru.

Gradiška

Sljedeća stanica “Nektar OK fest karavana” je Gradiška, gdje će u Kulturnom centru Gradiška 19. i 20. novembra publici biti predstavljen kvalitetan program.

Izložba fotografija “OK fest retrospektiva” biće otvorena 19. novembra u 19 časova. Nakon otvaranja izložbe, od 20 časova, publika će imati priliku da uživa u koncertu banjalučkog sastava “Paladio string kvartet”.

Filmovi “Tusta” i “Nebeska tema - priča o Vladi Divljanu” biće prikazani 20. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana