Najmarkantniji Džejms Bond načeo devetu deceniju

G.S.
Najmarkantniji Džejms Bond načeo devetu deceniju

Slavni škotski glumac Šon Koneri koji je najpoznatiji po ulozi tajnog agenta Džejmsa Bonda danas proslavlja 80. rođendan.

Ovu ulogu odigrao je u sedam nastavaka čuvene franšize. Rođen je u Edinburgu 1930. godine, rastao u siromašnoj četvrti gdje je vrijeme provodio sa društvom iz kraja i bio veoma problematičan. Zbog toga je bio izbačen iz škole sa 15 godina.

Koneri je na početku svog radnog vijeka obavljao razna zanimanja. Bio je mljekadžija, mornar, pozirao slikarima i glancao mrtvačke kovčege prije nego što je otkrio čari glume, radeći kao pomoćni radnik u jednom pozorištu.

Svoj pozorišni debi imao je u Londonu 1951. godine kada je dobio manju ulogu u predstavi. Nekoliko godina kasnije dobio je ulogu u na britanskoj televiziji Bi-Bi-Si kada je glumio u ostvarenju “Reljuiem for a heavdžnjeight” Njegova gluma je tada bila primijećena i dobio je pozitivne kritike za svoj rad. Nakon pojavljivanja na televiziji Šon Koneri se probija na filmsko platno gdje pretežno dobija manje i beznačajne uloge.

Prvu značajnu ulogu dobio je u filmu “Drugo vrijeme - drugo mjesto”, gdje je glumio zajedno sa slavnom Lanom Turner.

Međutim, Šon Koneri će zauvijek ostati poznat kao najmarkantniji Džejms Bond. Do te uloge o njemu se nije mnogo znalo, a te 1962. godine postaje svjetski poznat i popularan.

Zanimljivo je da je prilikom snimanja drugog dijela pod nazivom “Iz Rusije s ljubavlju”  Šon Koneri zamalo izgubio život, kada je helikopter preletio par centimetara iznad njegove glave. Sljedeći u nizu filmova o Džejmsu Bondu bili su “Goldfinger”, “Operacija grom”, “Samo dvaput se živi” i “Dijamanti su vječni”.

Nakon što su mu dosadile uloge britanskog tajnog agenta počinje da glumi u akcionim filmovima, kao i u onima gdje su glavne teme bile političke intrige.

Svojoj ulozi Džejmsa Bonda vraća se 1981. godine glumeći u filmu “Nikada ne reci nikada”. To je posljednji film u kome se škotski glumac pojavljuje kao tajni agent.

Iako glumeći ovu ulogu nije osvojio nijednu značajniju ulogu smatra se da mu je ona bila najznačajnija u karijeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana