Na Forbsovoj listi i direktor Dženeral Dajnamiksa srpskog porjekla

Tanjug
Foto: Profimedia

NjUJORK- Na 27. mjestu Forbsove liste 100 najmoćnijih žena na svijetu našla se i Fibi Novaković, direktorka američke korporacije za vazduhoplovstvo i odbranu "Dženeral Dajnamiks", koja je srpskog porjekla.

Kako se navodi u njenoj biografiji na sajtu Forbsa, Novaković je jedna od rijetkih žena na mjestu izvršnog direktora u oblasti vojne industrije.

Američki magazin ističe da je Novaković nekada radila kao operativac za Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA), kao i da je kćerka vazduhoplovnog oficira.

Kako se dodaje, Novaković je 2018. godine bila na čelu "Dženeral Dajnamiksa" kada je ta firma kupila IT kompaniju CSRA za 9.8 milijardi dolara.

Novaković se prošle godine našla na 24. mjestu na Fobrsovoj listi najmoćnijih žena na svijetu.

Ove godine zauzela je 27. mesto, čime se na Forbsovoj listi našla ispred britanske kraljice Elizabete Druge, koja je na 46. mestu, kao i američkih pjevačica Rijane, Bijonse i Tejlor Svift, ali i holivudske glumice Riz Viterspun.

Prvo mjesto na Forbsovoj listi 100 najmoćnijih žena na svijetu zauzela je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Na drugom mestu je šefica Evropske centralne banke Kristin Lagard, a na trećem Kamala Haris, nova potpredsjednica SAD-a. Prva žena, prva tamnoputa Amerikanka i prva azijska Amerikanka na mestu potpredsjednika SAD-a prvi put se našla na listi najmoćnijh.

Na četvrtom mjestu je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, a na 18. mestu je direktorka MMF Kristalina Georgijeva.

Tu se nalaze i supruga milijardera Bila Gejtsa, Melinda Gejts, tv-zvijezda Opra Vinfri, predsjedavajuća Predstavničkog doma SAD-a Nensi Pelosi i novozelandska premijerka Džasinda Ardern.

Najmoćnije žene na 17. Forbsovoj godišnjoj listi potiču iz 30 zemalja, a među njima je 10 šefova država i 38 je iz svijeta biznisa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana