Multimedijalni omaž u čast Leonarda Koena održan u Beogradu: Vječni plamen poezije i muzike

Branislav Predojević
Multimedijalni omaž u čast Leonarda Koena održan u Beogradu: Vječni plamen poezije i muzike

Omaž muzičaru i pjesniku Leonardu Koenu, povodom posthumnog izdanja njegove knjige “Plamen”, objavljene u izdanju “Geopoetike”, priređen je u velikoj sali Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Ambasador Kanade u Srbiji Džajlz Norman izjavio je da je veliki kanadski pjesnik, pisac, muzičar, svestrani umjetnik Leonard Koen (1934-2016) obilježio živote mnogih u rodnoj Kanadi. Kako je naveo, u stihovima čuvenog kantautora se pronalaze njegovi korijeni, a istraživao je mnoge teme u svojim pjesmama kao što su religija, izolacija, depresija, gubitak, romantične veze, ali i smrt ili seksualnost.

- Bio je pjesnik, pjevač, umjetnik, a za nas u Kanadi jednostavno rečeno legenda - rekao je Norman, koji je izrazio i zadovoljstvo što je publika prestonice imala priliku da uživa u tročasovnom koncertu velikog Koena u “Beogradskoj areni” 2009. godine.

Poznato je i da su se Vladimir Bajac, urednik “Geopoetike” i Koen godinama družili i razvili čvrsto prijateljstvo, za koje prvi čovjek “Geopoetike” kaže da su to osjetljive stvari i da čovjek s njima mora biti veoma oprezan.

- Koliko vi nešto znate o nekome, kao što je veoma kompleksna i opširna ličnost Leonarda Koena, to ne bi trebalo da zna i šira javnost. Zato sam se trudio da tokom mog druženja sa Koenom otkrijem što manje - objasnio je Bajac.

Kako je naglasio, ne bi ulazio u detalje, već bi samo ukratko predstavio profil svestranog autora, koga je teško doživjeti u kratkom prepričavanju. Upoznali su se na grčkom ostrvu Hidra i kasnije se sastali u čuvenom hotelu “Čelzi” u Njujorku, kada je imao intervju sa muzičarem. Upravo taj intervju je bio okosnica ekskluzivnog arhivskog materijala koji je bio prikazan u okviru predstavljanja knjige “Plamen”. U pitanju je odlomak od 17 minuta dokumentarca o Leonardu Koenu, prikazan samo jednom na Televiziji Beograd u okviru emisije “Umetničko veče” maja 1985. godine. Vladislav Bajac kao autor i scenarista filma imao je intervju 1984, kada je i produbio prijateljstvo sa kanadskim kantautorom, dok je snimatelj bio Dušan Ninkov, a reditelj Tomislav Perica.

Profesor dr Zoran Paunović, akademik i prevodilac, prošao je kroz karijeru Koena, koji je počeo prvo da piše i objavljuje poeziju i prozu. Ipak, kako mu romani nisu dobro prošli i kritičari su mu dali do znanja da se mane tog književnog roda, on ih je poslušao i nastavio da stvara poeziju koju su svi hvalili. Ipak, shvatio je da se od toga ne može živjeti, tako da se odlučio da pjeva svoje stihove da bi opstao i tako je jedan pjesnik postao svjetski muzičar. Glavni poriv mu je bio da stvara pjesme, ali tu je postojala i namjera da bi kao autor poezije bio zanimljiv djevojkama, kako je pjevač svojevremeno i pričao.

Paunović, koji je i prevodio Koenova djela, naglasio je da je Koenova pjesma “Haleluja” jedna od rijetkih pjesama na svijetu o kojima se pišu čitave knjige. Takođe je podvukao i druge njegove numere kao prave primjere poezije na sceni. Podsjetio je da je Koen imao razne burne ljubavne veze, kakva je bila i sa čuvenom pjevačicom Dženis Džoplin, što nije moglo da se poveže sa njegovim karakterom, ali je zato imao i mnoge depresivne faze u životu i karijeri.

- Koen je preminuo neposredno nakon što je snimio svoj poslednji album “You Want it darker”, a nova knjiga mu se zove “Plamen” ili na engleskom “Flame”, dakle ima svetlosti. A imao je veliku želju da jednog dana umre na sceni - zaključio je priču Paunović.

Prevodi

Moderator multimedijalnog događaja Olgica Marinković iz Ambasade Kanade podsjetila je da je izdavačka kuća “Geopoetika” iz Beograda objavila dva romana slavnog pjesnika - “Omiljena igra” (2013) i “Divni gubitnici” (2014), koji su napisani davne 1963, odnosno 1966. godine. Takođe, objavljene su i njegove knjige poezije “Snaga robova” (1981) i “Šta ja radim ovde” (1987) u prevodu Vladislava Bajca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana