“Mulen ruž” prije 130 godina otvorio vrata

Agencije
“Mulen ruž” prije 130 godina otvorio vrata

“Mulen ruž”, kabare u srcu Pariza, poznat po kan-kan plesačicama i kostimima od nojevog perja, u nedjelju će obilježiti 130 godina otkako je prvi put otvorio vrata posjetiocima.

Kič, šljokice, perje, plesne tačke, razigrana muzika, samo su dio onoga što “Mulen ruž” već decenijama nudi Francuzima.

Glavna tačka repertoara “Mulen ruža” danas je “Feri šou”, u kojem učestvuje 60 izvođača iz 14 zemalja svijeta.

Iza kulisa, međutim, odvija se sasvim drugačija koreografija koju ne može da vidi 600.000 gostiju koji svake godine posmatraju predstavu, ispijajući skoro četvrt miliona boca šampanjca.

To je sofisticirana mašinerija promjene kostima i scenografije neophodna za odvijanje predstave.

- Čitav tim, uključujući plesače, pomoćnike i tehničare, mora da bude veoma organizovan. Zbog male greške ili kašnjenja možete da propustite izlazak na scenu. Morate uvijek da budete u pravo vrijeme na pravom mjestu – rekla je plesačica Klodin van der Berg iz Irske koja u “Mulen ružu” nastupa već sedam godina.

Svako izvođenje pretpostavlja da plesači nose čak hiljadu kostima, od kojih je svaki sašiven u krojačnicama koje decenijama rade za “Mulen ruž”.

Svaki plesač tokom predstave promijeni 10 do 15 kostima, za šta imaju po 90 sekundi.

Predstave u “Mulen ružu” nastavak su tradicije započete otvaranjem kabarea 6. oktobra 1889. godine kada su se žene, koje su preko dana zarađivale perući veš, noću pretvarale u plesačice.

U “Mulen ružu” su u to vrijeme igrale plesačice sa neobičnim umjetničkim imenima, kao što su Nini Noge u Vazduhu, Zlatna Rajon i Skakavac.

Danas na sceni blistaju Olga, Jasmin, Klodin ili Esmeralda.

Kritičari smatraju da pojedini aspekti predstava u “Mulen ružu”, pogotovo to što plesačice nastupaju u toplesu ili u providnim kostimima, predstavljaju seksističko shvatanje žene kao objekta, što je u suprotnosti sa modernim tokovima.

“Mulen ruž” se nalazi na Monmartru, čuvenom boemskom dijelu Pariza, a na krovu ima veliku imitaciju crvene vjetrenjače, što je i ime kabarea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana