Može li Smit izgubiti svog prvog Oskara?

GS
Foto: Tanjug/AP

Sinoćnji incident na 94. ceremoniji dodjele Oskara nešto je o čemu će se još dugo pričati, a iako je Vil Smit uputio javno izvinjenje Akademiji nakon što je dobio svog prvog Oskara, mnogi se pitaju da li će glumac morati predati svoju nagradu.

Reakcije na sinoćnji incident uglavnom su podijeljene, a mnogi se slažu kako je Vil Smit "prenaglio" sa svojim postupkom kada se, nakon neprimjerene šale na račun kose njegove supruge, popeo na pozornicu i ošamario komičara Krisa Roka.
Smit koji je, nedugo zatim, dobio svog prvog Oskara u kategoriji za najboljeg glumca, stao je pred publiku i slomivši se, sa suzama u očima uputio javno izvinjenje nakon incidenta. Ipak, poznato je kako Akademija filmske umjetnosti i nauke ima stroge smjernice u svom kodeksu ponašanja te da je upitno hoće li ovo priznanje ostati u njegovim rukama.

Za sada, oglasili su se sljedećom objavom na svom zvaničnom Tviter nalogu.

"Akademija ne odobrava nasilje bilo kakvog oblika. Večeras nam je drago da slavimo naše 94. dobitnike Oskara, koji zaslužuju ovaj trenutak priznanja svojih kolega i ljubitelja filma širom svijeta", stoji u istoj.

Na pitanje šta bi moglo biti sljedeće, odgovor bi se mogao kriti u poznatom kodeksu ponašanja Akademije objavljenom 2017. nakon skandala s nedoličnim seksualnim ponašanjem koji je zahvatio industriju. U istom naglasak je na važnosti o "održavanju vrijednosti" poput njegovanja ljudskog dostojanstva, podržavajuće okoline i inclusion supportive environmenst

"U akademiji nema mjesta za ljude koji zloupotrebljavaju svoj status, moć ili uticaj na način koji krši priznate standarde pristojnosti. Akademija se kategorički protivi bilo kakvom obliku zlostavljanja, uznemiravanja ili diskriminacije na osnovu pola, seksualne orijentacije, rase, etničke pripadnosti, invaliditeta, starosti, vjere ili nacionalnosti. Upravni odbor vjeruje da su ovi standardi ključni za misiju Akademije i odražavaju naše vrijednosti", rekla je tada izvršna direktorica Akademije Daun Hadson.

Takođe, istakla je na važnost koju Akademija pridaje podržavajući vrijednosti poštovanja ljudskog dostojanstva, inkluzije i podrške.

S druge strane, Rok je odbio podnijeti prijavu protiv Smita, što je saopštila Policijska uprava Los Anđelesa, no napomenuvši kako je opcija da se komičar predomisli ostala otvorena.

"Istražni subjekti LAPD-a su svjesni incidenta između dvije osobe tokom ceremonije dodjele Oskara. U incidentu je jedna osoba ošamarila drugu. Osoba koja je uključena odbila je da podnese policijski izvještaj. Ako uključena strana želi policijski izvještaj kasnije, LAPD će biti na raspolaganju da završi istražni izvještaj", istakli su ranije.

Svoj komentar dao je i visokopozicionirani holivudski izvor za Njujork post.

"Mislim da Smit ne bi želio vratiti svog Oskara, no vidjećemo šta će se dalje dogoditi. Ono je u suštini bio napad. Svi u prostoriji bili su šokirani. Bilo je tako neprijatno", izjavio je za spomenuti medij, a prenosi Kliks. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana