Marko Šelić Marčelo izbacio album “Nojeva varka”: Borba protiv užasa ravnodušnosti

Branislav Predojević
Marko Šelić Marčelo izbacio album “Nojeva varka”: Borba protiv užasa ravnodušnosti

BEOGRAD - Nakon pet odlično primljenih singlova srpski reper Marko Šelić Marčelo konačno je izbacio dugočekani šesti album u karijeri “Nojeva varka”.

Novo izdanje u karijeri ovog svestranog umjetnika izašlo je u momentu kada njegov posljednji singl “JBG” prati spektakularna reakcija publike, uz impresivnih 800.000 pregleda na “Jutjubu” za četiri dana od objavljivanja.

Šesti studijski album predstavlja njegov najkonceptualniji rad do sada, kojem je prišao studiozno, kao jednom od svojih književnih djela uz pomoć 20 saradnika. Svoj dnevnik ravnodušnosti pripovijeda kroz 16 povezanih pjesama, koje funkcionišu kao poglavlja romana u stihu. Polazna tačka je potpuni opoziv sebe, u pjesmi “Udahni”, prvom singlu koji otvara album.

 - U okolnostima kakve su ovde i sad dođe ti nekad da digneš ruke od svake vrste borbe i vere, da, kao većina, više ne gledaš, ne slušaš, ne govoriš javno te da lepo emigriraš u samog sebe i tamo sačekaš da potop (muzički, društveni, moralni) prođe. Ako prođe. Samo, može li se ravnodušnost navežbati ili ti baš i nema pomoći ako jednostavno nisi flegma? Ovo je priča o tome. O gubljenju i ponovnom nalaženju sebe, i lično i stvaralački. O tome da borba vredi čak i onda kad izgleda uzaludno. Zašto? Zato što ovde rastu neka nova deca i nemamo prava da im ostavimo užas - kaže Marčelo o samom konceptu albuma.

Marčelo ovom hip-hop operom ostaje dosljedan samom sebi i uz pomoć svoje prateće ekipe u sastavu: Raid, Šljuka, Nevena Glibetić Nensi, Drama, Krumes, Fabrdž, Madž i Ministar Lingvista, brutalno secira cjelokupan društveni i politički trenutak, uz možda najzahtjevniju muzičku sliku u karijeri.

- Neke od naših najzapaženijih pesama bile su zapravo priče u stihu, ponekad na granici sa pravom radio-dramom. Logičan sledeći izazov bio je izrežirati tim pristupom čitav album, napraviti od njega jednu priču. I sve to zapakovati u muziku koja se na sve strane izliva iz korita bilo kog žanra, menjajući se u skladu s onim što tekst od nje traži - ističe Marko o muzičkom štimungu albuma.

Iako će biti označen kao hip-hop, album “Nojeva varka” daleko je kompleksniji po pitanju zvuka te obuhvata tonove od elektronike preko prizvuka džeza i soula pa sve do sevdalinke, uključujući i jednu pjesmu koja je kompletno kreirana samo od vokala. Bogatstvu kreativne energije članova benda doprinijeli su sjajni gosti iz zemlje i regije: Vukašin Marković, Indigo, Sikprajm, Vladimir Lalić, Aleksandar Cupara, Nikola Đuričko, Branislav Trifunović, Vanja Nenadić, di-džej Mrki, Ivan Radivojević, glumci iz predstave “Bura” te djevojčica Luna Stefanović, najmlađa gošća.

Istina

Rade Sklopić Raid, Marčelov stalni saradnik i jedan od najtraženijih DJ muzičara i producenata u regionu, kaže da je ovaj put signal pojačan do maksimuma

- Živimo u vremenu selektivne gluvoće, ljudi slabo hvataju frekvenciju na kojoj se kreće istina. Marčelo je kroz svoje tekstove pojačao signal istine do mjere da ravnodušnost ne može mirno da spava pa preostaje samo da se pridruži žurci ili da zovete policiju - rekao je Sklopić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana