Magični i mistični zvuci muzike sjevera dolaze u Beograd

Milanka Mitrić
Magični i mistični zvuci muzike sjevera dolaze u Beograd

Beograd - Motivi nordijskih mitova, drevnih runa, mistične muzike i snažnih emocija, ukombinovani sa divnim glasom Einara Selvika, samo su dio magije sjevera koju svojom muzikom stvara norveški sastav “Wardruna”.

Dio divote koju stvara ovaj ambijentalni sjevernjački dark folk bend moći će da osjeti i publika u Srbiji.

“Wardruna” će nastupiti u Centru “Sava” u Beogradu 7. maja sljedeće godine, prvi put.

Specifičan zvuk koji stvaraju ispunjen je tradicionalnim instrumentima kao što su moraharfa, lur, kozji rog, udaraljke, usna harfa (drombulja), bubnjevi, lire, ali i manje tradicionalnim instrumentima koji stvaraju zvuke kamenja, drveća i vode.

- Tvorac grupe koja postoji od 2002. godine je multiinstrumentalista Einar Selvik, a presudna je bila njegova velika želja da da novi glas staroj mudrosti i tradiciji Skandinavije. Koristeći antičke nordijske instrumente i poetske strukture na savremeni način, “Wardruna” spaja naučno sa pop-kulturnim i dolazi do publike širom svijeta bez žanrovskih ograničenja - naznačeno je u najavi koncerta u Beogradu.

Bend je do sada objavio četiri albuma. Prva tri čine “Runaqod” trilogiju - “Runaqod – Gap Var Ginnuga” (2009), a zatim  “Runaqod - Yggdrasil” (2013) i “Runaqod - Ragnarok “ (2016). Osnova muzike na ova tri albuma su rune i tekstovi sjevera tumačeni na drugačiji i jedinstven način. Posljednji album “Sklad” objavljen je prošle godine .

- “Sklad” je snimljen uživo u studiju, s namjerom da uhvati živu i neizmijenjenu energiju izvođenja uživo, umjesto da se stvori uglađen izraz bez mane. Namjera mu je da pruži glas drevnim zanatima, koji su nekad ležali u srcu usmene nordijske tradicije i prikaže ih u obliku u kojem su ih stvorile ruke današnjih bardova - naglasio je Selvik o ovom albumu, koji se osvrće na skandinavske pripovjedače i pjesnike, te na tradiciju njihovog stvaralaštva. Album čine i drugačije verzije njihovih poznatih pjesama - “Fehu”, “Helvegen” i “Voluspa”.

Trenutni članovi benda, pored Selvika, jesu Lindi Fej-Hela, Arne Sandvol, HC Dalgard, Eilif Gundersen i Džon Stenersen.

“Vikinzi”

Nekoliko pjesama “Wardrune” bile su dio muzike za popularnu seriju “Vikinzi”. Među njima su: “Løyndomsriss”, “Laukr”, “`r var alda”, “Bjarkan”, “Dagr”, “Helvagen”, “Solringen” i druge. Einar Selvik je čak glumio u nekoliko epizoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana