Luksuzno vinilno reizdanje “Razdora” kultnog albuma “Majki”: Zvuk raspada i klasik devedesetih

Branislav Predojević
Luksuzno vinilno reizdanje “Razdora” kultnog albuma “Majki”: Zvuk raspada i klasik devedesetih

BANjALUKA - Jedan od ključnih albuma regionalnog roka devedesetih i po mnogima najbolji album hrvatske grupe “Majke”, čuveni “Razdor”, nakon trideset godina dobio je svoje vinilno reizdanje.

Osnovane 1984. godine u Vinkovcima “Majke” su do prvog albuma, objavljenog krajem 1990. godine i simbolično nazvanog “Razum i bezumlje”, prošle turbulentan put prepun uspona i padova te su od malog benda iz provincije postali najveća garažna rok atrakcija na ovim prostorima. U ljeto 1991. godine bend je prestao sa radom da bi Goran Bare i Željko Mikulić Korozija, članovi originalne postave, nekoliko mjeseci kasnije ipak shvatili da bez muzike ne mogu. Bend je ponovo počeo sa radom, ovaj put u podmlađenom izdanju, sa Zoranom Čalićem na gitari i Jurom Nižićem na basu i sve do danas, uz povremene turbulencije, kao i na početku, Goran Bare i “Majke” su jedan od najznačajnijih rok bendova u regionu.

Originalni “Razdor” nastao je u kratkom periodu početkom 1992. godine kada su “Majke” u ratnom okruženju napravile album bez praznog hoda sa nekim od najboljih pjesama u karijeri. Na njihovoj koncertnoj listi i danas možete redovno čuti “Krvarim od dosade”, “Mršavi pas”, “Budi ponosan”, “Fantastična vatra”, “Bez pameti”… Album koji je svjedočio o vremenu ličnog haosa i mračnim devedesetim, dao je neke od najboljih Baretovih stihova, ali i jednako upečatljive rifove iza kojih je stajao tada još tinejdžer Zoran Čalić.

Učestali koncerti u Sloveniji pomogli su novim “Majkama” da se relativno brzo pred tamošnjom publikom izbruse, a potom sa producentom Denikenom i snime materijal koji i trideset godina kasnije ne ostavlja ravnodušnim svojom mješavinom panka, bluza, garažnog roka i psihodelije te neponovljivim Baretovim pjevanjem, u najboljoj tradiciji Džima Morisona, Igija Popa i ostalih velikana uz koje je odrastao. Bogato opremljena knjižica, koja prati reizdanje “Razdora”, donosi tekstove tadašnjeg izdavača i menadžera benda Aleksandra Dragaša, slovenskog koncertnog promotora i novinara Igora Bašina te Denisa Mujadžića Denikena, koji je snimao album. Po prvi put na jednom mjestu o “Razdoru” i njegovom nastanku govore Bare, Zoki, Jurica i Korozija. Knjižica sadrži i ekskluzivne neobjavljene fotografije Darka Bandića, Nine Šolića i Marija Grobenskog te postere “Majki” koje je ilustrovao pulski umjetnik Nadan Rojnić. “Razdor” dolazi i sa daunloud karticom za preuzimanje, MP3 verzije pjesama koje je remasterirao Goran Martinac.

Za likovno oblikovanje dizajna reizdanja, kao i retuširanje originalnog omota zaslužan je Darko Kujundžić.

Grandž

Poznati rok novinar i izdavač Aleksandar Dragaš, koji je jedno vrijeme bio i menadžer “Majki”, napisao je u propratnom tekstu da je ovo bio autentični odgovor na Sijetl zvuk.

- Album “Razdor” je za moj ukus ili prema mom shvatanju jedan od potencijalno ključnih granž rok albuma, samo što o tome svijet nema pojma, a po mnogo čemu je uporediv sa ključnim albumima “Saundgardena” i “Nirvane”, jer su neka slična energija, prljav zvuk i bujica emocija proizašli iz dosade i beznađa, nadanja i stremljenja, pakla i raja, ponosa i prkosa, patnje, straha i slobode - napisao je Dragaš

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana