Legendarni Vili Nelson objavio 72. studijski album “A Beaytiful Time”: Crvenokosi odmetnik ponovo jaše

Branislav Predojević
Legendarni Vili Nelson objavio 72. studijski album “A Beaytiful Time”: Crvenokosi odmetnik ponovo jaše

OSTIN - Legendarni teksaški muzičar Vili Nelson objavio na svoj 89. rođendan novi studijski album “A Beaytiful Time”, što je njegov 72. solo studijski album, a i njegovo 146. izdanje u karijeri.

Živa ikona kantri muzike i jedan od posljednjih živih velikana tzv. odmetničkog kantrija iz 70-ih godina prošlog vijeka, novi je projekat najavio singlom “I'll Love Yoz Till the Day I Die”, koji su napisali Rodni Krouel i Kris Stejpleton.

Izdanje ima 14 numera, a među njima se nalazi pet novih pjesama sa potpisom Nelsona i njegovog dugodišnjeg saradnika producenta Badija Kenona, te obrade pjesme “Tower Of Song”, Leonarda Koena i verzije numere “With a Little Help From My Friends” slavnih “Bitlsa”.

Uz grupu studijskih muzičara Vilija prati njegov dugogodišnji svirač na harmonici Miki Rafael, dok je većinu pjesama odsvirao na svojoj akustičnoj gitari, koju je nazvao Triger, u čast konja kojeg je jahao televizijski i filmski kauboj Roj Rodžers.

Kenon koji godinama piše i producira Vilijeve albume, kaže da bez obzira na mračne naslove nekih pjesama, ovo nije tužan album.

- Ovo nije tužan album samo je malo tih, jer je takav bio Vili kada smo ga snimili. I to je moj posao, uhvatiti Vilija i raspoloženju u kojem je pisao ili otpjevao pjesme - rekao je Kenon.

Prve kritike novog albuma redom su odlične, uz odličnu prosječnu vrijednost od 84 odsto pozitivnih utisaka na sajtu “Metakritik”, što je očekivano, jer je u pitanju muzičar koji je napisao i otpjevao neke od najvećih pjesama u istoriji kantri muzike i koji, kao što to neko lijepo reče, nije snimio duet samo sa papom.

Muzičar koji je na neki čudan način uspio da istovremeno bude i revolucionar koji se ne ustručava oprobati u bilo kojoj “zabranjenoj oblasti” za ovu vrste muzike i da, sa druge strane ostane tradicionalista koji nikad nije iznevjerio postulate sopstvene tradicije. 

Nelson je tokom 60 godina na sceni postao muzička veličina koju kao uzora navode autori svih vrsta muzike od heroja psihodelije preko kantrija, rok pionira, lučonoša novog kantrija, pank buntovnika, indi muzičara, folk trubadura do pop zvijezda poput Tejlor Svift ili Keri Andervud.

Novo izdanje nasljednik je albuma obrada Frenka Sinatre “That's Life” i zajedničkog albuma sa sinovima “The Willie Nelson Family”, koji su objavljeni prošle godine, kako bi prikupio novac za migrante na farmama. Takođe je prošle godine obradio hit Dejvida Bouvija i grupe Kvin” “Under Pressure” sa pjevačicom Karen O. kao samostalni singl.

Lik i djelo

Tokom karijere Nelson je sarađivao sa najvećim imenima kantri muzike, kao što su Džoni Keš, Merl Hagard, Vajlon Dženmings, Kris Kristoferson, Boni Rajt i dr. Osim kao vokal i kompozitor Vili je poznat i kao glumac, jer je ostvario 30-tak filmskih uloga, a tokom karijere izdao je i četiri knjige. Godinama je aktivan u zagovaranju legalizacije kanabisa i korištenja biodizela, a bio je poznat i po problemima sa alkoholom i američkim poreznicima. Ženio se četiri puta i ima sedmoro djece. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana