Legendarna kaseta “Majke” dobila vinilno reizdanje “Majke zauvijek”: Povratak u garažu

Branislav Predojević
Legendarna kaseta “Majke” dobila vinilno reizdanje “Majke zauvijek”: Povratak u garažu

KOPRIVNICA - Kultna izdavačka kuća “Šareni dućan” objavila je na vinilu album “Majke zauvijek”, reprint legendarne “nulte” kasete “Majki”, koju je 1988. godine za izdavačku etiketu “Slušaj najglasnije”, objavio pionir regionalnog nezavisnog izdavaštva Zdenko Franjić.

Ovaj vinilni dokument početaka jedne od najvažnijih grupa na domaćoj rokenrol sceni sadrži ukupno 14 pjesama i uz nedavno objavljeno vinilno reizdanje kompilacije “Greatest Hits Collection”, nudi odličan vinilni uvid u kompletnu karijeru sastava iz Vinkovaca.

Frontmen “Majki” Goran Bare kaže da je za njega vinil prava umjetnost.

- Drago mi je što su mi albumi izašli na vinilu jer ga obožavam. Ljudi se sve više vraćaju vinilu zato što je to jednostavno najbolji medij na kojem se može slušati muzika. Nadam se da će ostati dugo među nama, jer kad uzmeš ploču, to ti je kao da si pročitao knjigu, sve ostalo je jadno. Nije to samo ploča kao takva, nego su tu i omoti kao jedna velika cjelina što okuplja nekoliko pravaca umjetnosti: slikarstvo, dizajn i zvuk - rekao je Goran Bare.

Zanimljiv je podatak da je današnji izdavač “Greatest Hits Collection” Želimir Babogredac iz “Croatia Records” ujedno i čovjek koji je sredinom osamdesetih pružio priliku “Majkama” da u njegovom studiju “Rokoko”, kraj Vinkovaca napravi svoje prve profesionalne snimke, koji su potom završili na Franjićevoj kaseti, koja je postala kult kod publike. U divljem, zvučnom naletu originalne postave grupe u kojoj su uz Gorana Bareta bili gitarista Ivica Duspara, basista Nedjeljko Ivković - Kilmister, bubnjar Željko Mikulić - Korozija i gitarista Marin Pokrovac na tadašnju jugoslovensku scenu donio je sirovi garažni rok zvuk, a “Majke” uz “Partibrejkerse” pretvorio vjerovatno u najuticajniji domaći bend.

Godine 1989. njihovi snimci pojavljuju se i na legendarnoj kompilaciji “Bombardovanje Njujorka”, a tokom 1990. godine za izdavačku kuću “Search & Destroy”, izlazi njihov prvi zvanični album “Razum i bezumlje”, kojim je počela njihova karijera, a koja uz nekoliko prekida traje i do danas.

Ovo izdanje “Šareni dućan”(koji ove godine slavi 20 godina rada), rasprodao je u rekordnom roku pa je već doštampao novi tiraž, nastavljajući sjajnu seriju vinilnih reizdanja kultnih albuma regionalnog roka poput albuma “Nestvarne stvari” novosadske “Lune” , “Warszawa” grupe “Električni orgazam”, živog albuma “ Ulje je na vodi” sastava “Haustor”.

Izdavač

Osim što je objavio ove prve profesionalne snimke “Majki”, legendarni Zdenko Franjić na svojoj izdavačkoj etiketi “Slušaj najglasnije” zadužio je buduću rok-scenu kao malo ko u regionu. Njegova etiketa koja i danas postoji i objavljuje nove izvođače bila je odskočna daska za brojne izvođače poput Satana Panonskog, “Bambi Molestersa”, Kojota, “Goribora”, Damira Avdića, M.O.R.T. i mnogih danas poznatih bendova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana