“Laibach” najavio album “Wir Sind das Volk”

B. P.
“Laibach” najavio album “Wir Sind das Volk”

LjUBLjANA - Kultni slovenački kolektiv “Laibach” najavio je novi album “Wir Sind das Volk” (ein Musical aus Deutschland), koji izlazi za “Mjut rekords” 25. marta.

Novi projekat biće objavljen kao deluks CD izdanje, dok dvostruki vinil izlazi 10. aprila. Album objedinjuje muziku iz hvaljene pozorišne produkcije “Wir Sind das Volk”, koja je premijerno prikazana u Berlinu 8. februara 2020. godine. Izvedene su još dvije predstave, prije nego što je produkcija zaustavljena zbog pandemije.

“Laibach” je prošle godine otvorio Klagenfurtski festival sa slovenačkom verzijom iste produkcije i izveo još dvije rasprodane predstave u ljubljanskom klubu “Kino Šiška”. U januaru ove godine nastavljeni su nastupi u Berlinu, a potvrđeno je još nekoliko gradova za nastupe, među kojima su Zagreb, Ljubljana, Hamburg, Maribor i Novi Sad.

Komad “Wir Sind das Volk” temelji se na spisima Hajnera Milera (1929 -1995), jednog od najznačajnijih dramatičara njemačkog govornog područja od Brehta. Povezivanje “Laibacha” sa teatrom počelo je 1984. godine, kada su komponovali muziku za “Kvartet Hajnera Milera”, predstavu koja je predstavljena u Slovenskom narodnom pozorištu u Ljubljani. Sljedeće godine susreli su se u Berlinu sa Milerom, koji im je predložio saradnju. Miler je nastavio da koristi muziku “Laibach” u produkciji, ali do saradnje nikada nije došlo, sve dok voditeljica Milerove zadužbine Anja Kvikert nije predložila posthumni projekt zasnovan na Milerovim tekstovima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana