Kubanski sastav Estudiantina Ensemble na Nišvilu

Tanjug
Kubanski sastav Estudiantina Ensemble na Nišvilu

NIŠ - Kubanski sastav Estudiantina Ensemble nastupiće na predstojećem Nišvilu 13. avgusta, a dan ranije i u sklopu besplatnog programa na River stejdžu.

Ovaj sastav koji predstavja bogatu kubansku muzičku tradiciju, predvodi pjevač i gitarista Rikardo “Aristides” Bekema, a jedan od članova je i Nelson Garzon Delis, unuk Kompaya Segunda, legendarnog kubanskog muzičara, ovjekovečenog u kultnom filmu Vima Vendersa “Buena Vista Social Club”.

Predstavljaju kombinaciju izuzetno bogate muzičke tradicije Kube, naročito kada je reč o ritmovima, i probranih savremenim stilova popularne muzike, ali prije svega džeza.

Za razliku od klasičnih afro - kuban sastava koji se bazraju na zvuku duvačkih instrumenata (prije svega limenih) u postavi  Estudiantina Ensemble dominiraju žičani instrumenti - gitara i karakteristične kubanske “tres” gitare, kontrabas uz jednu do dve true trube (ili flautu) i čitav arsenal udaraljki među kojima i “pailitas” - poznatim i kao “barokni timpani” - reč je o francuskom instrument koji je na Kubu stigao sa Haitija i u stvari je preteča “timbalesa”, nezaobilaznih u postavi svih salsa bendova.

Grupu je osnovao Rikardo Bekema, sa ciljem da sačuva autentične kubanske stilove kao što su “Guaraća”, “Bolero”, “Danzon” i “Son”.

Po dolasku u Evropu, preciznije u Holandiju, Rikardo je vodio različite postave  Estudiantine u kojima je osim svojih zemljaka okupljao muzičare raznih nacionalnosti, ali je najnovija postava sastavljena isključivo od Kubanaca i jednog muzičara iz Venecuele koji žive u Holandiji, Belgiji, Meksiku i na Holandskim Antilima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana