Kiki Lesendrić: U muzici i životu nema odustajanja

Aleksandra Glišić
Kiki Lesendrić: U muzici i životu nema odustajanja

"Ne volim da budim uspomene, sedimo pa priča sama krene, ne znam što, al' uvek setim se nje..." pjevala je publika na 12. "Kastel rok festu" u Banjaluci, zajedno sa Kikijem Lesendrićem i "Pilotima".

Najpoznatiji po ljubavnim pjesmama Zoran Kiki Lesendrić svojim nastupom otvorio je banjalučki festival na tvrđavi Kastel, a prije tonske probe za "Glas Srpske" govorio je o 37 godina dugoj muzičkoj karijeri.

- Radujem se kada sviram u ovako savršenom ambijentu kao što je tvrđavi Kastel. I raduju me mladi u publici. Mnogo je teže mladim muzičarima koji danas započinju karijeru nego kada je moja generacija prvi put izlazila na scenu - primjećuje Lesendrić.

Iako, nastavlja, nove generacije sada imaju mnogo više mogućnosti za početak, bavljenje muzikom nije kao nekada.

- Teško je plasirati neku dobru pesmu, a da to mediji primete, ako to nije baš ekstremno kvalitetan hit. Nema mnogo mesta za muziku u moru tih informacija koje su u stvari sulude. Ljudi uglavnom objavljuju senzacije, a dobra pesma nije senzacija. Dobra pesma je retkost. Danas su u centru medijske pažnje napućene usne, a suština umetnosti je kvalitet - kaže Lesendrić.

Povodom 37 godina muzičke karijere objavio je kompilaciju, album sa starim pjesmama.

- Iako to nije ništa novo, to je bio način da obeležimo sve te godine gitare i bubnjeva u mojoj glavi. Svakako da spremamo i nove pesme, ali u međuvremenu ćemo mnogo svirati ovog leta, a od septembra sam u Italiji. Možda će u Italiji neočekivano nastati neki novi duet. U svakom slučaju, imam nekoliko lepih ideja - ispričao je Lesendrić.

Priznaje da i u muzici i u filmovima voli srećan kraj.

- Nikada nisam voleo da gledam filmove koji imaju tužan kraj. Ipak je ceo svet zasnovan na ljubavi. To je i suština umetnosti, da dočaraš nešto i da to ostane trajno. To je umetnost na kojoj sam odrastao i koju sam učio kao student istorije umetnosti. Ljubav je jedina energija koja pokreće čitav svet. Zato i pravim ljubavne pesme - objašnjava Lesendrić.

Kao najkomplikovaniju stvar u karijeri smatra opstanak na bini.

- Najjednostavnije je da se povučeš i odustaneš. Međutim, tako je i u životu. Upravo te život tera da budeš jači i da sve izdržiš. Hiljadu puta se dešava da se zapitamo ima li smisla sve to raditi. U stvari ja odmah sutra nađem smisao, jer sam uvek optimista i to me teralo da budem bolji - kaže Lesendrić.

Najveća radost bavljenja muzikom, dodaje, je svakodnevno druženje sa slobodnim ljudima koji se bave istim poslom.

- Sva ta naša razmena iskustava o životima koje provodimo na točkovima, kao čergari, je takođe lepota ovog posla - završio je Lesendrić priču.

Festival

Prve večeri "Kastel rok festa", osim Kikija Lesandrića i "Pilota", nastupio je i Toni Cetinski, kao i bend "Vatra". Za treće festivalsko veče, subotu, najavljen je nastup "Nevernih beba" i "Parnog valjka".

Festival su organizovali kompanija "Frutela grup" i banjalučki "Hard rok" radio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana