„Kerber“ održao koncert na Staroj planini da bi prikupio novac za obnovu seoske škole

Tanjug
„Kerber“ održao koncert na Staroj planini da bi prikupio novac za obnovu seoske škole

STARA PLANINA - Na Staroj planini, u selu Visočka Ržana, sinoć je održan spektakularni koncert rok grupe „Kerber“, prvi u istoriji na ovim prostorima na Staroj planini, sa ciljem prikupljanja novca za rekonstrukciju seoske škole.

U školu u ovom selu, ako sve bude išlo kako treba, u septembru bi moglo da krene 15 mališana iz porodica koje su se doselile na Staru planinu.

Organizatori koncerta su Fondacija „Refarma“, koju su osnovale firme „Evin amanet“, koja je preporodila stočarstvo na Staroj planini, pa sada na farmi Bele vode ima više od 1.200 ovaca, i kompanija „Staroplaninci“.

Ova kompanija je kupila hotel na Planinarskom domu koji će biti renoviran, zvaće se „Teodora“ i biće pokrenut poslije dugo godina, a novi vlasnik hotela je proslavljeni košarkaš Nikola Mirotić.

Prema rečima frontmena „Kerbera“ Gorana Galeta Šepe, grupa se sa ogromnim zadovoljstvom priključila ovoj humanitarnoj priči.

- Isprovocirali smo se jednom neverovatnom pričom o ljudima koji su napustili urbane sredine, hteli da malo ''ukoče''. Duša jedne devojčice od glavne inicijatorke akcije je negde gore. Ona je pokazala roditeljima mesto gde bi oni trebali da nastave da žive sa njenom braćom i sestrom. Posle njene smrti roditelji su odlučili da je ovo stvarno raj na zemlji, našli su sebe, krenuli sa malim farmama, imali prognoze da će izdržati jedva dva-tri meseca, međutim izdržali su dve tri godine. Oni žele da ostanu ovde, a njihova deca ne razmišljaju o vraćanju u urbanu sredinu. Ovo što sad gledate ovde je prvi korak ka naporima da se toj deci na planini vrati osmeh, ostvarenje njihove želje da se školuju ovde - kazao je Šepa.

Prema njegovim riječima, „Kerber“ je bend koji vjeruje u bajke i nemoguće i zbog toga je, između ostalog, i ušao u cijelu priču oko obnove seoske škole.

-Moguće je i mi smo sigurno u to. Ova škola neće raditi samo tokom školske godine, već će i tokom ljeta biti dostupna gradskoj deci, biće projekata cele godine jer dodir sa prirodom humanizuje sve nas - rekao je Šepa.

Milica Zdravković iz Fondacije „Refarma“ kazala je da se ideja o obnovi seoske škole rodila dolaskom na Staru planinu porodice Velimirović, koja je obnovila farmu, i dolaskom još nekoliko porodica sa djecom na Staru planinu, upravo zbog posla na farmi.

-Njihovu energiju i želju za životom u prirodi prepoznalo je još nekoliko porodica koje su se doselile. Iz želje za oživljavanjem nastala je i Fondacija „Refarma“, čiji su osnivači firme „Evin amanet“, u čijem je vlasništvu ovčarska farma „Eva“ na Staroj planini, i firma „Staroplaninci“ u čijem je vlasništvu budući hotel „Teodora“ na Planinarskom dom -, navodi Zdravkovićeva.

Prema njenim riječima, na ovom dijelu Stare planine u porodicama koje su se doselile već ima petnaestak djece koja bi mogla od septembra da krenu u školu, koja nije radila tri decenije, a nekada je u nju išlo i više do 400 mališana.

-Već od naredne školske godine dece bi bilo mnogo više. Za ovaj kraj to bi mnogo značilo, jer škola ne radi nekoliko decenija, a nekada je u nju išlo 400 đaka. Da bismo vratili život, moramo da vratimo decu, a da bismo vratili decu, moramo da im vratimo školu. Nakon ovog projekta, „Refarma“ sprema naredne projekte koji bi se takođe bavili oživljavanjem planine i stvaranjem osnovnih uslova za život na Staroj planini - kazala je Zdravkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana