Kako je umro Bob Marli? VIDEO

Agencije
Kako je umro Bob Marli? VIDEO

Bob Marli umro je 11. maja 1981. u Kedars of Lebanon bolnici u Majamiju. Podlegao je posljedicama rijetkog oblika melanoma, koji mu je dijagnostikovan 1977. ispod nokta na nožnom prstu. Međutim, oko njegove smrti već decenijama kruže brojne teorije zavjere.

Prema najprihvaćenijoj, njega je zbog političkog uticaja na Jamajci likvidirala CIA.

Šuškalo se da je Karl Kolbi, sin pokojnog direktora CIA Vilijama Kolbija, Marliju dao čizme u kojima je bila žica od radioaktivnog bakra. Kada ih je muzičar obuo, ona ga je ubola u prst i izazvala rak.

Pričalo se i da je ljekar kod kog je išao na terapije hranom bio bivši SS-ovac koji je zajedno sa CIA otrovao Marlija.

Povod za tako bizarne sumnje, bio je pokušaj ubistva muzičara ispred njegove kuće u Houp Roudu 1976. Marli je uspio da preživi napad trojice naoružanih ljudi, čiji identitet nikad nije utvrđen.

Zato su mnogi nakon njegove smrti sumnjali u to da je slavni muzičar "tek tako" dobio rak kože.

Inače, Marli je prvi put primjetio da s njegovim prstom nešto nije u redu, kada se povredio igrajući fudbal. Savjetovano mu je da amputira prst, ali je odbio jer je prema njegovoj rastafarijanskoj vjeri, tijelo hram, koji ne smije da se skrnavi. Bolest se do ljeta 1980. proširila cijelim tijelom.

U septembru 1980. izgubio je svijest tokom nastupa u Pitsburgu, otkazao sve koncerte i hitno otputovao u Njemačku na liječenje hranom kod kontroverznog ljekara Jozefa Iselsa. Poslije osam mjeseci bezuspješnih terapija, vratio se u rodnu Jamajku.

Kada mu se stanje toliko pogoršalo da više nije mogao da funkcioniše u kućnim uslovima, prebačen je u bolnicu u Majamiju, gdje je i umro u 37. godini života.

Sahranjen je na Jamajci o trošku države 21. maja, a govor mu je držao premijer Edvard Sega lično. Njegovo tijelo počiva u kapeli, zajedno sa voljenom Gibson Les Paul gitarom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana