Joko Ono i “Egzit” proglasili mir

Glas Srpske
Joko Ono i “Egzit” proglasili mir

“Mir je moć! Mir na Zemlji, mir sa Zemljom” - poručila je legendarna multimedijalna umjetnica i aktivistkinja Joko Ono u video-poruci kojom se obratila visokim zvanicama na svečanom otvaranju njenog umjetničkog rada “One day”.

Ovo umjetničko djelo otkrili su članovi novosadskog dječjeg hora “Melodies”, i to simbolično na stogodišnjicu potpisivanja Versajskog sporazuma 28. juna 1919. godine u Francuskoj, čime je zvanično i završen Prvi svjetski rat.

Američka umjetnica japanskog porijekla s “Egzitom” je spomenik posvetila Prvom svjetskom miru, a njegov izgled inspirisan je tradicionalnim srpskim brodom, takozvanom “šajkom”. Nakon što je u svijetu proslavljena kao mjesto gdje se održava “Egzit” festival, Petrovaradinska tvrđava dobiće novi zaštitni znak, a Novi Sad i Srbija novu kulturno-turističku atrakciju. Kada su uspostavili saradnju zahvaljujući zajedničkim kontaktima u svjetskim muzičkim krugovima, Joko Ono i “Egzit” su osmislili ovaj projekat, koji je realizovan uz podršku kompanije NIS kroz program “Zajednici zajedno”, Evropske prestonice kulture i Novog Sada, grada mira, saradnje i kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana