Jednom od najboljih pjevača svih vremena danas obiežavaju rođendan, a još se ne zna gdje mu je grob VIDEO

G.S.
Jednom od najboljih pjevača svih vremena danas obiežavaju rođendan, a još se ne zna gdje mu je grob VIDEO

Nema ko nije čuo za britansku grupu Kvin (Queen) i frontmena, čuvenog Fredija Merkjurija. I mlađe generacije počele su da slušaju njihovu muziku od kad se prošle godine u bioskopima pojavio film “Bohemian Rhapsody” koji govori o životu ovog multitalentovanog i ekscentričnog umetnika.

Rođen kao Farok Bulsara 1946. godine, Merkjuri je kao pjevač grupe Kvin ostao upamćen po svojim glasovnim mogućnostima i nastupima na koncertima. Takođe je bio veoma uspješan tekstopisac iz čijeg pera su izašle neke od najpoznatijih rok pjesama, kao što su: Bohemian Rhapsody, Killer Queen, Somebody to Love, Don't Stop Me Now, Crazy Little Thing Called Love i We Are the Champions.

Uporedo sa karijerom pjevača u grupi Kvin, Merkjuri je imao i veoma uspješnu solo karijeru. Kao producent ili izvođač sarađivao je sa brojnim poznatim svjetskim muzičarima, među kojima se posebno ističu katalonska operska diva Montserat Kabalje i britanski muzičar Dejvid Bouvi. Fredi Merkjuri, koji je najveći dio svog djetinjstva proveo u Indiji, u nekoliko navrata je u britanskim medijima proglašavan za “najpoznatiju britansku zvijezdu azijskog porijekla”.

Na njegov život, ali i muziku u velikoj mjeri je uticalo njegovo vjersko opredeljenje. Merkjuri je bio pripadnik zoroastrizma. Njegov ekstravagantni način života, prožet brojnim aferama u pogledu njegove seksualne orijentacije, još uvijek je predmet brojnih diskusija među muzičkim i kulturološkim stručnjacima.

Za njegovu najpoznatiju solo pjesmu “Living On My Own” snimio je provokativan spot u skladu sa njegovim opredjeljenjem i načinom života, te prikazao snimke sa njegovog 39. rođendana koji je slavio u Minhenu 1985. godine, na kome su većinu zvanica, pored njegovih prijatelja, činili transvestiti iz njemačkih klubova.

Projekat “Barcelona” iz 1988. godine, po mnogima je vrhunac Fredijeve karijere. Prije upoznavanja sa operskom divom Monserat Kabalje iz Katalonije, Fredi je imao veliku tremu, ali su odlično sarađivali što se vidjelo i po ogromnom uspjehu koji je projekat postigao.

Veoma je volio mačke. Svojoj omiljenoj Dilajli je posvetio pjesmu Delilah sa albuma “Innuendo”, a poslije njegovog života obavezao je svoju prvu ljubav i bivšu vjerenicu Meri Ostin da brine o njegovim ljubimicama.

Fredi Merkjuri je umro 24. novembra 1991. godine od upale pluća prouzrokovane HIV virusom. Samo dan prije smrti, Merkjuri je u zvaničnom saopštenju javno priznao da je obolio od side. U svom testamentu je obavezao Meri Ostin da se pobrine za pepeo i nikada javno ne saopšti šta je uradila sa urnom. Ipak, početkom ove godine na groblju u zapadnom Londonu otkrivena je ploča sa natpisom: “U spomen na Faroka Balsara. Uvijek ću biti uz tebe svojom ljubavlju. M”, mada nije zvanično potvrđeno da se urna sa pepelom legandarnog muzičara nalazi ispod ploče.

Njegovi obožavaoci još uvijek nisu uspjeli da mu podignu spomenik u Londonu, jer je najviše osporavan zbog života koji je vodio. U mjestu Montre u Švajcarskoj koje je postalo mjesto hodočašća Fredijevih obožavaoca i grupe Queen nalazi se njegova spomen-bista. Tamo svakog septembra održavaju svečanost kojom obilježavaju njegov rođendan.

Azijsko izdanje magazina Tajm proglasio je Merkjurija za jednog od najuticajnijih Azijata u proteklih 60 godina. Godine 2008. Merkjuri je u izboru magazina Roling stoun zauzeo 18. poziciju na listi od 100 najuspješnijih pjevača svih vremena.prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana