“Jaba daba duuu!” 60 godina mami osmijehe na lica

G.S.
“Jaba daba duuu!” 60 godina mami osmijehe na lica

Avanture Freda Kremenka i njegovog prijatelja Barnija Kamenka koje zasmijavaju i razgaljuju mnoga srca širom svijeta prvi put su emitovane na malim ekranima prije 60 godina. Poznati uzvik “Jaba daba duuu” već 60 godina mami osmijehe na lica svih generacija.

Ovaj  popularni američki crtani film prikazuje se od 1960. godine, a stvoren je u studiju Hana i Barbera i premijerno je prikazivan na televiziji ABC.

Prvobitno je  trebalo da se zove “The Gladstones and The Flagstones”, prije nego što su se kreatori, srećom, odlučili za naziv koji i danas nosi.

Stvoreno je 166 epizoda i mada je serija bila namijenjena odrasloj publici, ubrzo je dobila na popularnosti kod mlađih gledalaca. Iako je na početku naišla na kritike, emisija je postala veliki hit i otvorila novi teren, utičući na mnoge druge programe koji su uslijedili.

Međutim, ne samo da je to bila prva animirana serija koja se emitovala u udarnom terminu, već je prva imala epizode ​​od punih pola sata. To je ujedno bio i prvi američki animirani program koji je prikazao par koji spava u istom krevetu.

Prije serije “Simpsonovi”, “Porodica Kremenko” je bila najdugovječniji crtani za televiziju, a svrstana je u drugi po veličini TV crtani svih vremena.  Prva epizoda emitovala se 30. septembra 1960. godine i zvala se “Flinstone Flier”. To je zapravo bila druga proizvedena epizoda ove serije, ali je zaista bila prva koja je emitovana.

U epizodi Fred i Barni žele da idu na kuglanje umjesto da idu sa svojim suprugama Vilmom i Beti u operu, tako da se Fred pravi da je bolestan ne bi li otišao na kuglanje sa svojim prijateljem.

Mnogi crtani filmovi, čak i danas, pokazuju očigledne uticaje “Porodice Kremenko”.

Glavni junaci žive u gradu Bed Rockdž, u fiktivno izmiješanom kamenom dobu i dobu dinosaura. Fred i Barni imaju supruge Vilmu i Beti i po jedno dijete. Porodice imaju i kućne ljubimce dinosaure.

Fred radi kao razbijač kamenja. Samouvjeren je, voli potcjenjivati Vilmu. Strast mu je ribolov udičarenjem, kuglanje i igranje bilijara. Često ispada sebičan i arogantan. Jako voli da jede rebra i jaja brontosaura.

Emisija je postala uzor za mnoge druge animirane TV serije i imala je veliki uticaj na svijet animacije.

Humor

Način na koji su životinje korišćene za tehnologiju izaziva smijeh. Na primjer, kada se likovi fotografišu s polaroid kamerom, unutrašnjost kamere pokazuje pticu kako urezuje sliku na kamenu ploču uz pomoć svog kljuna. Još jedna česta naprava u seriji bio je mladunac mamuta kojeg koriste umjesto usisivača za prašinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana