Izgubljeni albumi bendova "Boye" i "La Strada" izlaze na pločama

 Branislav Predojević
Izgubljeni albumi bendova "Boye" i "La Strada" izlaze na pločama

NOVI SAD - Izdavačka kuća "Odličan hrčak" nastavlja seriju izdavanja vrhunskih domaćih albuma na vinilu, s pločom "Boye se ne boje", sastava "Boye" i "Uživo 1987" kultnog benda "La Strada".

Oba albuma ova dva novosadska benda nikad do sada nisu objavljena na vinilu, a riječ je o dva dragulja srpske rok scene 90-ih i 80-ih godina prošlog vijeka. Treći album ženskog benda "Boye" izašao je samo kao CD-u u Holandiji i kao kasetno izdanje u Srbiji tokom 1993. godine u postavi Biljana Babić (bubnjevi), Jelena Kajtez (vokal), Ilija Vojisavljević Bebec (eks "La  Strada", bas) i Ilija (gitara).

Produkcijom se bavio Bebec, a ploča je nastala u studiju "Sing Sing", producenta Milana Ćirića u Holandiji.

Kao gosti pojavljuju se trubač Zerkman (eks "Disciplina kičme") i klavijaturista David Gardeur (eks "Fokus"). U Holandiji su uz Davidovu pomoć uradili spot za pjesmu "Gle gle gledaj!" koji je uz intervju emitovan na njihovoj televiziji, a kao hitovi ostale su zapamćene i numere "Moraću se boriti", "Ljudi nisu dobri" i "Kako pamet strada". Materijal je objavila izraelska diskografska kuća "Doranit", za domaće tržište kasetu je objavio "Metropolis" i ovo je prvi put da se ovo kultno ostvarenje našlo na vinilu.

Sam album je u doba izlaska imao sjajne kritike, a časopis "Ritam" ga je proglasio za album godine.

S druge strane, "La  Strada" je predvođena pjesnikom Slobodanom Tišmom, nakon novog talasa i raspada benda "Luna", nastavila stvarati visoko stilizovanu pop mistiku zabilježenu na jedinom albumu nazvanim imenom grupe. U prodaji se našao 1987. godine preko "M produkcije", muzičke kuće Radio Novog Sada, a tiraž je bio svega 500 primjeraka. Za razliku od onoga što su radili u "Luni", ovo izdanje nudilo je kombinaciju klasičnog pop-rok zvuka s Tišminom poezijom. Tišma se u to vrijeme protivio objavljivanju, prije svega nezadovoljan svojim pjevanjem, ali su njegove riječi naročito u ključnim temama "Mlad i radostan", "Pesak i sunce" i "Neautentični sneg", ekspresivna interpretacija i autentičnost nadživjeli trenutak nastanka ove ploče. Tek je alternativna rok generacija naših bendova tokom devedesetih u "La  Stradi" našla svoj moralni uzor i model pjesničkog pristupa rokenrolu. Bend je nakon toga snimio još šest pjesama uz nekoliko snimljenih numera tokom nastupa na "Studiju M", koji su kasnije kružili kao butleg izdanje na kaseti. Upravo ovaj živi materijal čini osnovu ploče "Uživo 1987", bend se brzo nakon tog koncerta zauvijek razišao, dok se Tišma posvetio književnosti.

Koncert

Slobodan Tišma je nedavno rekao da je basista Bebec sačuvao koncertni snimak posljednjeg nastupa grupe.

- Svirali smo jedan od poslednjih koncerata u "Studiju M" s makedonskom grupom "Arhangel" i on je snimljen s numerama "Nečujni hod stranca" i "Usamljeni vozač" koje nikad nisu objavljene. To će biti na tom albumu, uživo u "Studiju M". Nije u pitanju reizdanje prvog albuma, nego neobjavljen materijal - rekao je Tišma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana