Istvudov povratak korijenima

G.S.
Istvudov povratak korijenima

“Plači, Mačo”, novi film u režiji Klinta Istvuda, u kojem igra i glavnu ulogu, biće premijerno prikazan 22. oktobra. Glumac premijeru dočekuje u 91. godini i biće to povratak vesternu na Istvudov način.

Da bi završio najnoviji film, Istvuda nije omela ni pandemija. Snimio je neovestern po istoimenom romanu Ričarda Neša iz 1975. godine i smjestio ga u vrijeme s kraja sedamdesetih godina prošlog vijeka.

- Priča prati Majka Majloa, nekadašnju zvijezdu rodea, a sada odgajivača konja, kojeg bivši gazda zove da mu pomogne, ode po njegovog sina (Eduardo Minet) u Meksiko, te ga kidnapuje od majke alkoholičarke i dovede u Teksas. Dok se vraćaju kroz predjele ruralnog Meksika i sreću se sa neočekivanim iznenađenjima na putu, Majlo uči mladog saputnika tome šta znači biti dobar čovjek, tražeći u tome priliku i za lično iskupljenje - navodi se u opisu filma.

Pored njih dvojice, u filmu igraju i Dvajt Joakam, Natalija Trejven, Horasio Garsija Rohas i Fernanda Urehola.

Ovaj film trebalo je, prema prvobitnim planovima, da bude snimljen još prije 30 godina, sa Rojem Šajderom u glavnoj ulozi, ali je taj pokušaj propao. Potom se prije 10 godina scenarija dohvatio Arnold Švarceneger sa idejom da on igra Majla, čak je i snimanje u režiji Breda Furmana bilo najavljeno u Kanu, ali je i to otkazano. Na kraju je scenario, koji je napisao sam Ričard Neš prije nego što će priču pretvoriti u roman, došao do Istvuda, a film je trenutno u postprodukciji.

“Plači, Mačo” je deveti film koji Klint Istvud, sada u devetoj deceniji života, potpisuje kao reditelj.

Istvud je dobitnik četiri “Oskara” i četiri “Zlatna globusa”. Filmsku karijeru je i počeo u niskobudžetnim TV vesternima i filmovima B kategorije, a poslije kaubojske serije “Sirova koža” (1959-1965) probio se na veliki ekran u kultnoj trilogiji Serđa Leonea “Za šaku dolara” (1964), “Za dolar više” (1965) i “Dobar, loš, zao” (1966).

Ulogama u tim filmovima postao je svjetska zvijezda, a njegov minimalistički stil glume mnogi su kasnije pokušavali da kopiraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana