Ime Harija Potera tvorevina poljskog pisca

G.S.
Ime Harija Potera tvorevina poljskog pisca

Britanska spisateljica Džoana Rouling nije prva osoba koja je napisala priču o Hariju Poteru. Jedan poljski pisac učinio je to 25 godina prije nje. Kratka priča pod naslovom “Hari Poter” objavljena je 16. marta 1972. godine u časopisu “Književni život”.

Autor ove priče bio je poljski pjesnik i pisac priča Jan Rostvorovski. On je kao pripadnik poljske armije 1940. godine otišao u Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje je proveo narednih 25 godina.

U njegovoj priči, koja je napisana i objavljena četvrt vijeka prije nego što je Džoana Rouling objavila knjigu “Hari Poter i kamen mudrosti”, naslovni junak ne dobija pismo iz Hogvortsa. U ovoj priči on radi kao trgovac koji prodaje krakovsku kobasicu i kisele krastavčiće. Hari Poter iz prošlog vijeka nije baš pričljiv. Uglavnom izgovara riječi “Oh, da” ili “Oh, ne” i u jednom trenutku priče iznenada nestaje.

Boguslav Rostvorovski, sin autora ove priče, objasnio je da je ona zapravo inspirisana sjećanjem njegovog oca, pisca, na dane kada je radio kao dostavljač mesa u engleskim prodavnicama.

Prema njegovim riječima, za stvaranje lika Harija Potera poslužio je jedan od trgovaca kome je pisac dostavljao robu. Rostvorovski je to ime izmislio, ali je prezime Poter u to vrijeme bilo popularno u Velikoj Britaniji, tako da ga je iskoristio za priču.

Osim imena junaka, između priče i serijala knjiga nema nikakve sličnosti, tako da je pitanje da li je Džoana Rouling uopšte i mogla da pročita ovu priču prije nego što je napisala svoje djelo. Ona je u vrijeme kada je Jan Rostvorovski objavio svoju priču imala svega sedam godina i živjela je u jednom malom mjestu u blizini Bristola.

Džoana Rouling je prilikom jednog intervjua za strane medije kazala da joj je Hari oduvijek bilo omiljeno muško ime.

- Da sam umjesto ćerke imala sina, on bi se sigurno zvao Hari, što znači da bih za junaka priče odabrala drugo ime jer bi bilo previše surovo da sam ga nazvala po svom sinu. Poter je bilo prezime porodice koja je živjela u komšiluku kada sam imala sedam godina - rekla je tada Roulingova i dodala da ga je pozajmila za ime glavnog junaka budući da joj se oduvijek sviđalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana