Holandski emiter tvrdi da je diskvalifikovani predstavnik Holandije isprovociran

Tanjug
Foto: Agencije

AMSTERDAM- Holandski javni servis AVROTROS saopštio je danas da je holandski pjevač Just Klajn, koji je diskvalifikovan sa Pesme Evrovizije nakon što je uputio prijeteći gest u pravcu kameramanke koja ga je snimala, bio isprovociran, jer je, kako navodi AVROTROS, kamermanka nastavila da snima Klajna iako je prethodno postignut dogovor da ona to ne čini.

Policajci koji su istraživali incident u areni u Malmeu potvrdili su da u ovom slučaju nije bilo ni napada, ni nasilja, prenosi portal Nederland tajms.

Incident se dogodio u četvrtak uveče odmah nakon Klajnovog polufinalnog nastupa.

"Nasuprot jasno postignutim dogovorima, Just je sniman kada je upravo sišao sa scene i morao je da požuri do zelene sobe. Tada je Just više puta naglasio da ne želi da bude sniman, ali njegov zahtjev nije uvažen. To je dovelo do Justovog prijetećeg pokreta ka kamermanki, ali on nije dirao ženu koja snima", navodi se u saopštenju AVROTROS-a.

Incident je prijavljen Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU), koja organizuje Evroviziju i Klajn je suspendovan u petak uprkos opsežnim razgovorima sa AVROTROS-om i švedskom policijom.

Švedska policija zbog privatnosti nije imenovala Klajna kao osumnjičenog za incident, ali je portparolka policije Evelina Olson rekla za RTL njuz da se istražuje samo "jedan slučaj ove vrste" i da je riječ o čovjeku koji je osumnjičen za prijetnje.

Iz EBU je saopšteno da je bezbjednost radnika najvažnija i da Evrovizija promoviše bezbjedno i inkluzivno radno okruženje za sve uključene u takmičenje.

Iz AVROTROS je saopšteno da kazna ne odgovara prekršaju, kao i da su predložena brojna alternativna rješenja da bi se smirila situacija.

"Ipak, EBU je odlučio da diskvalifikuje Justa Klajna. AVROTROS smatra da je kazna veoma teška i nesrazmjerna", navodi se u saopštenju holandskog emitera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana