Grupa Slonc pobjednik Demofesta

Aleksandra Glišić
Grupa Slonc pobjednik Demofesta

Grupa "Slonc" (Slonz) iz Šapca pobjednik je desetog festivala demo-bendova "Demofest" u Banjaluci. Na drugom mjestu je grupa "Tajger lemb" (Tyger Lumb) iz Zagreba, a na trećem "Volfram" (Wolfram) iz Novog Sada.

Najpoznatiji festival demo-bendova u jugoistočnoj Evropi "Demofest" zvanično je završen u subotu uveče na tvrđavi Kastel proglašenjem pobjednika i nastupom grupa "Dubioza kolektiv", "Bed kopi" i "Rudimental".

U takmičarskom dijelu na dvije festivalske bine nastupalo je 50 demo-bendova iz cijelog regiona.

"Slonc" je jedan od rijetkih bendova koji svira na maternjem jeziku, a za pisanje tekstova zadužen je vokal i gitarista Nikola Mijailović. On ističe da se mnogo bolje izražava na svom jeziku, ma koliko dobro govorio engleski.

- Kada smo prošli na "Beton" binu sa ostalim bendovima mislili smo da će, ukoliko prođemo u finale, to biti reda radi - iskren je Mijailović, ne krijući uzbuđenje zbog pobjede.

"Demofest" se našao na listi najveće turističke agencije u Kanadi "Flaj netvork" kao jedan od od 21 festivala iz Evrope koji imaju najprisniji odnos sa publikom, te je time uvršten među najbolje festivale u regionu.

Album prvenac "Sno sna" grupe "Seine" koja je prošlogodišnji pobjednik "Demofesta", promovisan je u okviru dnevnog programa festivala. Na albumu se nalazi deset pjesama, a član benda Ivan Ščapec otkrio je da je štampanje CD-a završeno, dok se ploče još štampaju. Nakon pobjede na "Demofestu" bend je imao evropsku i balkansku turneju.

- Mastering albuma rađen je u Čikagu, trebalo bi da izađe 19. septembra, a zatim idemo na evropsku turneju. Reakcije na dosadašnje objavljene pjesme su odlične - rekao je Ščapec.

Istakao je da je "Demofest" imao važnu ulogu u procesu snimanja albuma.

- Mi bismo snimili album, ali to ne bi bilo na ovom nivou - kazao je on.

Na promociji je govorio i producent izdavačke kuće "Slušaj najglasnije" Zdenko Franjić, koji je bendovima poručio da samo "tjeraju svoje".

- Danas to mnogo bolje funkcioniše zbog interneta, a projekti poput "Demofesta" doprinose razvoju muzičke scene. Bendovi samo trebao da tjeraju svoje i da nikoga ne slušaju - kazao je Franjić.

Tokom promocije publika je imala priliku da pogleda spot za pjesmu "Šilo", ali i da uživa u nesvakidašnjem izvođenju ove pjesme, za koju su se pobrinuli polaznici vokalnog ateljea "MaMa Vox" iz Banjaluke, predvođeni Majom Manojlović.

Publika izabrala "Huti Ota Tre"

Bend iz Zaječara "Huti Ota Tre" proglašen je za najbolji bend po izboru publike "Demofesta". Kao poklon bend je dobio laptop, koji je obezbijedila kompanija "m:tel", koja od osnivanja podržava "Demofest". Glasanje je bilo organizovano putem veb aplikacije na "Demofest" "Fejsbuk" stranici "Demofesta" i trajalo je pet dana. Bend osvojio je 243 glasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana