Frenk Sinatra rođen prije 105 godina: Pop zvijezda sa srcem u rukavu

G.S.
Frenk Sinatra rođen prije 105 godina: Pop zvijezda sa srcem u rukavu

Magično lepršavi glas koji podsjeća na praznike, lampice i snijeg, na ljubavne zanose i čežnje za susretima, pogledima i dodirima, bio je glas Frenka Sinatre, čije pjesme su i godinama nakon njegove smrti među najslušanijim numerama širom svijeta, pogotovo u vrijeme praznika.

Američki pjevač i filmski glumac italijanskog porijekla Frensis Albert Sinatra, poznat kao Frenk Sinatra, koji je svjetsku slavu stekao nizom muzičkih hitova poput pjesama “Strangers in the Night” i “New York, New York”, rođen je u decembru prije 105 godina, a ono što je iza sebe ostavio živjeće još dugo, ako ne u originalu, bar u obradama drugih muzičara, koji to iz godine u godinu sve više čine.

Sinatra je bio otjelovljenje američkog šoumena, ali i kontroverzna ličnost van pozornice, jedan od najuspješnijih muzičara i jedan od muzičara s najvećom prodajom albuma ikada. Tokom karijere, koja je trajala više od pedeset godina, Sinatra je snimio 59 studijskih albuma i 297 singlova. Debi album nazvan “The Voice of Frank Sinatra” objavio je 1946. godine, a među ostalim studijskim ostvarenjima značajni su i albumi “A Jolly Christmas from Frank Sinatra”, “Come Dance with Me!”, “Come Swing with Me!”, “All Alone”, “September of My Yars”, “Stranglers in the Night”, “Moonlight Sinatra”, “That's Life” i drugi.

Sinatra je bio originalna pop zvijezda, čovjek koji je započeo stvaranje koncept albuma, bio je ikona stila, sa srcem u rukavima, spreman da u svakom trenu na svoj način ispusti emocije i dijeli ih s publikom.

Uspon roka zadao je ozbiljan udarac njegovoj karijeri s obzirom na to da je pjevao klasične šlagere, ali nije toliko uticao na buduću popularnost, što je vidljivo i danas jer je, uprkos drugačijim vremenima i generacijama, on i dalje inspiracija mnogima i bunar neistraženih motiva i muzike.

Sinatra je tada krenuo u filmske vode i dobio ulogu u filmu “Odavde do vječnosti”, za koju je osvojio “Oskara” za najbolju sporednu ulogu.
Od tada se paralelno bavio glumačkim i pjevačkim poslom. Glumio je u više od 50 filmova, među kojima su najpoznatiji “Noći Las Vegasa”, “Ne kao stranac”, “Neki su dotrčali”, “Riječi i muzika”, “Čovjek sa zlatnom rukom”, “Odavde do vječnosti”, “Tri narednika”, “Četvorica iz Teksasa”, “Detektiv” i “Goli trkač”.

Bio je poznat i po prisnim vezama sa najvažnijim ličnostima u ključnim centrima moći američkog društva, uključujući gotovo sve predsjednike SAD u drugoj polovini 20. vijeka i najmoćnijeg mafijaškog kuma Lakija Lučana.

Sinatra je preminuo u maju 1998. godine.

Vili Nelson

Muzičar Vili Nelson najavio je da će 26. februara sljedeće godine objaviti album obrada Sinatrinih pjesama nazvan “That's Life”, koji će pratiti Nelsonov album “My Way” iz 2018. godine. Nelson je ranije ovog mjeseca objavio obradu pjesme “A Cottage For Sale”.

- Smatrao sam da je to jedna divna pjesma i saznao sam da mnogi isto misle. Drago mi je što imam mogućnost da mu odam počast još jednom - kazao je Nelson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana