Fotograf Nikola Tadić objektivom lovi jedinstvene trenutke i čuva ih od zaborava

Ilijana Božić
Fotograf Nikola Tadić objektivom lovi jedinstvene trenutke i čuva ih od zaborava

BANjALUKA - Da je svaki trenutak u životu jedinstven, važan i lijep dokazuje banjalučki fotograf Nikola Tadić, koji objektivom svog fotoaparata uspijeva da “zamrzne” ljude, zvukove i pokrete u vremenu.

Strast mu je ulična fotografija, a neke od najboljih nastale su na putovanjima koja su mu neiscrpna inspiracija. Objektivom prenosi čari života u Maroku, karavane kroz Saharu, ljepote tajlandskih pijaca, igre kubanskih dječaka i djevojčica, a na njima prepoznajemo tugu u očima starice i umijeće uličnih prodavaca širom svijeta. Ovaj lovac na trenutke stvara čarobne fotografije zahvaljujući kojima upoznajemo kulturu, tradiciju i način života naroda.

U razgovoru za “Glas Srpske” Nikola Tadić je istakao da je fotografijom počeo da se bavi prije šest godina, nakon što je završio studij geografije te da je od tada fotoaparat  uvijek uz njega.

- Budući da sam geograf, na početku sam najviše fotografisao pejzaže i znamenitosti gradova, ali kako je vrijeme odmicalo, ušao sam i u komercijalnu fotografiju, jer se na taj način jedino može zaraditi. Trenutno najviše radim fotografisanje vjenčanja i trudim se da koristeći savremenu opremu i nove tehnike rada napravim što kvalitetnije i inovativnije fotografije mladenaca - rekao je Tadić.

U slobodno vrijeme fotografiše ljude i ulice, a prema njegovim riječima, pravi umjetnički fotograf uvijek mora biti spreman da uhvati trenutak.

To svjedoči i jedna od najljepših Tadićevih fotografija, koja je nedavno nagrađena na foto-konkursu “Goran Terzić” u kategoriji “Ljudi mog grada”, nastala u jednoj od najpoznatijih četvrti u Istanbulu, na Taksimu.

- Tamo sam uspio da uslikam mladog momka koji je zakačen na prepoznatljivi crveni tramvaj čitao knjigu. To se desilo tog momenta i nikad više. Ta fotografija pokazuje onaj trenutak koji uspiješ da zalediš u vremenu i sačuvaš zauvijek - kazao je Tadić.

Ispričao je da je do sada imao jednu samostalnu izložbu i četiri kolektivnog karaktera i objasnio da je za svakog fotografa koji želi da bude uspješan u svom poslu neophodna edukacija.

-  Učestvovao sam na seminaru "Fotosofia” u Zagrebu, gdje smo radili sa mnogo poznatih ličnosti. To iskustvo mi je mnogo značilo da uvidim svoje mane i prednosti te da sebe prepoznam. Zahvaljujući tom seminaru radio sam reklamnu kampanju za hrvatsku lutriju. Potom sa radio fotografije za “Petrol” pumpe i još sličnih projekata - kazao je Tadić.

Dodao je da iako se čini da je fotografisanje jednostavno, iza toga ima mnogo rada, truda i ulaganja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana