Emi nagrade postaju rodno nebinarne: Novi termin za glumac i glumicu

Tanjug
Emi nagrade postaju rodno nebinarne: Novi termin za glumac i glumicu

"Television academy", organizator dodele nagrade Emi, donosi malu, ali značajnu promjenu u načinu na koji tretira rodno nebinarne izvođače u konkurenciji za svoju slavnu nagradu.

Naime, nominovani i/ili pobjednici u bilo kojoj kategoriji izvođača mogu zahtijevati da njihova potvrda o nominaciji i statua Emi nagrade nosi rodno neutralni izraz "izvođač", umjesto dosadašnjih kategorija "glumac" ili "glumica".

Organizacija će i dalje u svojim kategorijama koristiti nazive glumac, glumica, sporedni glumac i sporedna glumica, ali će od sada nadalje dozvoljavati svakom pojedincu da sam odlučuje kako se identifikuje, tj. kako želi da bude predstavljen, uključujući i rodno neutralni izraz - "performer" (izvođač).

Odluka organizacije stigla je nakon što je zvijezda TV serije "Billions", Ejža Kejt Dilon, javno prozvala organizatore nagrade kako su kategorije, po njenom mišljenju pogrešno, određene prema polu izvođača.

Dosadašnje dodjele Emija su, tvrdi Dilon, isključivale one koji su se, kao na primjer ona, identifikovale kao nebinarne osobe u 2017. godini na dodjeli nagrada. Na onovu ovoga, tražila je da prebace iz kategorije "glumica" u kategoriju "sporedni glumac".

Prošle godine, Dilon je u otvorenom pismu od organizatora nagrade SAG, takođe, zatražila da odustanu od rodno determinisanih glumačkih kategorija, naglašavajući da tek sada razumije da na takve nominacije, "unutar kategorija koje postiču rodnu binarnost, može odgovoriti jedino odbijanjem nominacije i pozivom na promjenu".

Nagrade "MTV Movies & TV Awards " i "TCA Awards " već imaju kategorije i nominacije koje nisu rodno određene, prenosi jutranji.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana