“Električni orgazam” konačno proslavio 40 godina postojanja: Rokenrol uprkos svemu

Priredila: Milanka Mitrić/agencije
“Električni orgazam” konačno proslavio 40 godina postojanja: Rokenrol uprkos svemu

BEOGRAD - Čuvena beogradska rok grupa “Električni orgazam” ove sedmice je proslavila 40. rođendan koncertom u beogradskoj “Kombank” dvorani, gdje su nastupili pred vjernom i oduševljenom publikom.

Bend je nastao 13. januara 1980. godine, a proslava 40. rođendana trebalo je da bude održana u martu prošle godine, ali je nekoliko puta odlagana zbog pandemije virusa korona.

Uprkos otkazivanjima, koncert je konačno održan, a bend je imao trostruko slavlje, te je tako u “Kombank” dvorani obilježena 41 godina postojanja benda, 40 godina od izlaska prvog albuma nazvanog “Električni orgazam”, te zajedničkog albuma “Paket aranžman” koji je objavljen 1981. godine, a na kojem su i pjesme bendova “Idoli” i “Šarlo akrobata”.

Koncert je najavila gošća, muzička novinarka i televizijska voditeljka Dubravka Duca Marković.

- Beskrajno mi je drago što vas je ovoliko ovde da uživamo u muzici koja je obeležila naše i vaše odrastanje. Ovoliko puno nas je bilo u istom prostoru Doma sindikata davno pre 40 godina na jednom drugom koncertu kada je nastao ovaj bend koji slušamo sada - rekla je ona.

Frontmen “Električnog orgazma” Srđan Gojković Gile naveo je da je srećan što su konačno nastupili pred publikom nakon toliko odlaganja.

- Evo dočekasmo konačno i ovaj koncert, malo je potrajalo. Važno je da smo svi tu - naveo je Gile.

Gojković je ranije, govoreći o jubileju i vremenu nastanka benda, naveo da je došlo do mnogo promjena, ali bend je opstao.

- Oko nas su se raspadale države u kojima smo mi živeli, menjale su imena i vladare. Sve se menjalo. Bend je opstao kroz sve to. Ipak, značaj rokenrola nije takav kakav je bio kada smo mi bili klinci. U to vreme je to bio neki snažan plamen koji je tada bio aktuelan, zlatna era, od šezdesete do sedamdesete. Normalno je što sve to biva izloženo promeni i što uticaj slabi. Rokenrol ne znači istu stvar kao što je značio tada, to je za mene prirodan razvoj događaja - kazao je Gile.

Sa kultnog albuma “Paket aranžman” članovi “Električnog orgazma” su odlučili da prvi put u karijeri, i to na ovom koncertu izvedu i pjesme druga dva benda te su tako odsvirali numere “Mali čovek” grupe “Šarlo Akrobate” i “Plastika” od “Idola”, kao posveta Vladi Divljanu.

Izveli su pjesme “Da si tako jaka”, “Spojimo se sad”, “Konobar”, a na koncertu su gostovali i članovi “Ju grupe” , gitarista Nebojša Antonijević iz “Partibrejkersa”, te Romana i Bojan Slačala iz grupe “Artan Lili”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana