“Džoker” Toda Filipsa na tronu

Agencije
 “Džoker” Toda Filipsa na tronu

Tokom protekle godine objavljeno je mnoštvo filmova koje je kritika pohvalila, a koji su u isto vrijeme bili dobro prihvaćeni i od publike. Sajt IMDB izabrao je deset najboljih filmova koji su obilježili ovu godinu.

Na listi se nalaze žanrovski različita ostvarenja, od drama, kritički hvaljenih horora, rimejka i nastavaka, do animiranih filmova.

Lista je utemeljena na glasovima korisnika IMDB-a te na kritikama i popularnosti filmova širom svijeta.

 

1.”Džoker”

Okarakterisan kao krimi-drama i triler, film u režiji Toda Filipsa zauzeo je prvo mjesto na IMDB listi.

U glavnim ulogama glume Hoakin Finiks, Robert de­ Niro i Zazi Bits.

Radnja prati klovna Artura Fleka koji želi da postane uspješan komičar. On je istovremeno psihički bolestan i depresivan samotnjak koji živi s psihički bolesnom majkom. Bori se sa sobom i sa okolinom u moralnom i društvenom raspadu Gotama, čiji glavni spasilac je Tomas Vejn. Film je prikazao jedinstvenu priču o poznatom stripovskom negativcu Džokeru, uz osvrt na njegovo mentalno stanje i negativnost s kojom se okolina ophodi prema njemu, ali i na surovost kojom uzvraća svijetu u kojem živi, postajući tako glavni antijunak.

Film je osvojio “Zlatnog lava” na festivalu u Veneciji.

2. “Bilo jednom u Holivudu”

Novo ostvarenje Kventina Tarantina, film “Bilo jednom u Holivudu” zauzeo je drugo mjesto na ovoj listi. Proslavljeni holivudski glumci Leonardo Dikaprio i Bred Pit našli su se u glavnim ulogama kao Rik Dalton i Klif But. Uz njih glume i Margo Robi, Al Paćino i drugi.

Kroz radnju filma prikazana je priča o zlatnom dobu Holivuda, kroz sjaj i bijedu najvećeg filmskog centra na svijetu. U pozadini radnje odvija se priča o Šeron Tejt i porodici Menson.

3. “Osvetnici: Završnica”

Superherojski film “Osvetnici: Završnica” u produkciji “Marvela” objavljen je u aprilu ove godine i zauzeo je treće mjesto IMDB liste. Trenutno se nalazi na prvom mjestu kao film s najvećom zaradom u istoriji (2.797.800.564 dolara).

U filmu glumi poznata glumačka ekipa koju, između ostalog, čine Kris Hemsvort, Kris Evans, Elizabet Olsen, Evanđelin Lili, Džeremi Rener, Robert Dauni Džunior, Skarlet Johanson, Tom Holand i drugi.

Film su režirali Entoni i Džo Ruso.

4. “Kapetanica Marvel”

Superherojska akcija, “Marvelov” film “Kapetanica Marvel” je na četvrtom mjestu ove liste. Radnja filma prati Kerol Denvers koja postaje jedan od najjačih superheroja u svemiru, u vremenu u kom je Zemlja uhvaćena u rat između dvije vanzemaljske rase.

Za režiju filma zaduženi su Ana Boden i Rajan Flek, a u filmu glume Bri Larson, Li Pejs, Sajmuel L. Džekson i drugi.

5. “Ono: Drugo poglavlje”

Film nastao po djelu Stivena Kinga “Ono: Drugo poglavlje”, u režiji Endija Mušetija, predstavlja nastavak ostvarenja iz 2017. godine. U filmu glume Džejms Mekavoj, Džesika Častejn, Džej Rajan i drugi.

Radnja pratim članove Kluba gubitnika, dvadeset sedam godina nakon radnje u prethodnom filmu. Oni su odrasli i odselili se, ali jedan telefonski poziv koji dobiju mijenja sve, te se oni vraćaju u Deri da se obračunaju sa Penivajsom.

6. “Kralj lavova”

Igrani “Diznijev” film “Kralj lavova” predstavlja novu verziju poznatog animiranog filma iz 1994. godine. Glasove u filmu pozajmili su Donald Glover, Set Rougen, Džon Oliver, Džejms Erl Džons. Ostvarenje je režirao Džon Favro.

7. “Spajdermen: Daleko od kuće”

“Marvelov”  superherojski film “Spajdermen” režirao je Džon Vots, a predstavlja nastavak filma “Povratak kući” iz 2017. godine. U glavnim ulogama glume Zendaja, Tom Holand i Džek Gilenhal.

Radnja prati Pitera Parkera koji odlazi na odmor u Evropu, gdje umjesto da se odmara spasava prijatelje od negativca Misterija.

8. “Anita: Borbeni anđeo”

Naučnofantastični film u režiji Roberta Rodrigeza našao se na osmom mjestu ove liste. Radnja prati oživljenu Alitu koja kreće u potragu za sopstvenim identitetom i tokom trajanja te avanture ona otkriva mnogo toga o sebi, te o mjestu u kojem živi. U glavnim ulogama su Roza Salazar, Kristof Volc i Maheršala Ali.

9. “Aladin”

“Diznijev” film “Aladin” najnovija je verzija poznatog animiranog ostvarenja koja je ove godine oživjela kao igrani film. U glavnim ulogama glume Vil Smit, Mena Masud, Naomi Skot i drugi.

Film je režirao Gaj Riči.

10. “Mi”

Horor triler “Mi” režirao je Džordan Pil, a u glavnim ulogama glume Lupita Niong, Vinstoj Djuk i Elizabet Mos.

- Porodica Vilson odlazi u svoju vikendicu u Kaliforniji na odmor i druženje s prijateljima. Kada se vrate na plažu u Santa Kruzu, Adelejd Vilson se prisjeća traumatičnog iskustva na toj plaži koje je preživjela kao djevojčica. Prestravljena, moli supruga da se vrate, ali pred njihovom kućom se tada pojavi jeziva “porodica” ista kao oni, i tada horor postaje njihova stvarnost – naznačeno je o ovom filmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana