Duo “Buč Kesidi”, Luka Racić i Zoran Zarubica za “Glas Srpske”: Možemo mnogo da naučimo iz prošlosti VIDEO

Milanka Mitrić
Duo “Buč Kesidi”, Luka Racić i Zoran Zarubica za “Glas Srpske”: Možemo mnogo da naučimo iz prošlosti VIDEO

Umetnost uvek mora da bude aktuelna i da bude dobra, da bi komunicirala sa publikom. Aktuelnost dolazi iz iskrenog opažanja sveta, a kvalitet je verovatno nešto što je i ranije provaljeno gomilu puta.

Smatraju ovo momci iz dua “Buč Kesidi”, Luka Racić i Zoran Zarubica, koji su se u razgovoru za “Glas Srpske” osvrnuli na muziku koju stvaraju, te na važnost iskrenosti u tome. Planirano je da ovaj sastav u julu nastupi na “Nektar OK festu”, koji će biti održan na Tjentištu.

- Možemo mnogo toga da naučimo iz prošlosti i njenih velikih umetnika. Sa druge strane nismo pobornici fetišizacije prošlosti i pravljenja “retro” stvari samo iz fore - dodali su.

GLAS: Vaša muzika progovara o osjećanjima i događajima koji dotiču većinu ljudi i dosta iskreno progovarate o svemu tome. Koliko smatrate da je važan takav pristup muzici i zašto ga većina nema?

BUČ KESIDI: Takav pristup je ključan i to je ono što je najviše doprinelo našem uspehu. Većina ga nema verovatno ili zato što nema hrabrosti da bude zaista iskrena u svojim pesmama ili sa druge strane zato što nije posvetila dovoljno vremena usavršavanju tih pesama i ne ume da ih prenese na najbolji način. To je zanat i potrebno je vreme da se nauči.

GLAS: Da li bi sve oko nas bilo bolje kada bismo bili samo malo iskreniji u svemu što radimo?

BUČ KESIDI: Bilo bi bolje mesto naravno, ta neiskrenost nije prirodna nego je verovatno nametnuta pritiskom da se ima stalni posao, novac i karijera. Razne apstraktne stvari opterećuju ljude i pre nego što stignu da pronađu sebe, na kraju jureći to završe tako da ne znaju ni šta rade, za koga i sa kojim ciljem.

GLAS: Da li ste očekivali da će album “Euforija” biti ovako pozitivno prihvaćen od strane mnogih, bilo da su u pitanju stari ili novi obožavaoci?

BUČ KESIDI: “Nadali smo se” je tačnije nego “očekivali”.

GLAS: Da li biste rekli da je vaša muzika vaša najveća sloboda? Stvarate li baš onakvu muziku kakvu volite da slušate? Postoji li udovoljavanje publici?

BUČ KESIDI: Da, od početka radimo ono što se nama radi i dopada. To je divan osećaj, kao kada počneš da sviraš instrument i onda skidaš neke pesme koje su ti super, samo što su to naše pesme, tako da je još bolje. Čak i kada bismo rešili da udovoljimo publici, prosto ne bismo znali kako i šta tačno da radimo. Najbolji i verovatno jedini način da udovoljiš publici je da radiš ono što ti se iskreno dopada i taj osećaj se onda prenese na publiku.

GLAS: Šta privatno slušate? Da li biste preporučili nešto našim čitaocima?

BUČ KESIDI: Strokes, Caroline Polachek HAIM, Thundercat, Harija Stajlsa i druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana