"Demofest" u julu ponovo u Banjaluci

Milanka Mitrić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Nakon pet godina pauze muzički festival “Demofest” ove godine ponovo će biti održan na banjalučkoj tvrđavi Kastel, potvrđeno je danas na konferenciji za novinare, održanoj u Kamenoj kući na Kastelu.

Festival će biti održan u julu, kao i ranijih godina.

- Jedna od najvećih inicijativa koja je stigla nama kao organizatoru je definitivno inicijativa gradonačelnika Draška Stanivukovića. On je prošle godine samoinicijativno festival i najavio. Mi smo se i sami iznenadili kad smo to pročitali u medijima. Pričamo već neko duže vrijeme, naravno, da bi se neke stvari desile potrebno je da se za to steknu i uslovi. Uspjeli smo uz pomoć gradonačelnika da dođemo u situaciju da se okupimo ovdje i najavimo novo izdanje - rekla je direktorica Brankica Janković i dodala da je bilo potrebno da se steknu povoljni uslovi da bi planiranje festivala uopšte počelo.

Zvaničan datum održavanja, koji će obuhvatiti drugu polovinu jula, kao i zvanični program biće najavljeni u narednom periodu.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je Banjaluci potrebno vratiti duh i sve ono što je odlikuje, a među njima je i festival.

- Značajno je kada u bilo kojoj oblasti dobijete podršku, a zamislite koliko bendovima znači podrška na samom početku. To daje “Demofest”. Ta stara duša grada, a ujedno i budućnost u jednom, sve to znači “Demofest”, a “Demofest” jeste Banjaluka - objasnio je Stanivuković i dodao da je “Demofest” priča veća od svih nas.

Osim što je festival zvanično najavljen, objavljen je i konkurs na koji svi demo bendovi mogu da se prijave od danas do 17. aprila.

- Prva nagrada je produkcija albuma u vrijednosti od 5.000 evra, druga nagrada binska oprema u vrijednosti od 2.000 evra, dok je treća nagrada oprema u vrijednosti od 1.000 evra - zabilježeno je na zvaničnom veb sajtu “Demofesta”, gdje je naznačeno da će na festivalu biti dodijeljena i nagrada “Plavi bas” za najboljeg basistu.

“Demofest” je prvi put održan 2008. godine, a posljednji put u julu 2018. godine, a tokom svih tih godina u Banjaluci su nastupili, kako mnogobrojni demo bendovi, tako i brojni domaći i strani muzičari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana