„Demofest 2023“ u Banjaluci od 20. do 22. jula, evo ko sve nastupa

Tanjug
„Demofest 2023“ u Banjaluci od 20. do 22. jula, evo ko sve nastupa

BANjALUKA - „Morcheeba“, Parov Stelar, Femi Kuti, Kiril Džajkovski, „Nipplepeople“, „Lajbah“, Roni Size, neki su od velikih svjetskih i regionalnih muzičara koji će nastupiti na festivalu „Demofest 2023“ u Banjaluci, na Tvrđavi Kastel od 20. do 22. jula.

Sigurno će najveća zvijezda biti prava ambijentalna trip hop atrakcija “ Morcheeba ” iz Bristola (Engleska), na čelu sa čarobnim vokalom pjevačice Skaj Edvards.

Austrijski muzičar, kompozitor, producent, di-džej Parov Stelar takođe će nastupati na Glavnoj bini „Demofesta 2023“. On je pionir elektrosvinga, čovjek koji je nastupao na festivalima kao što su „Koačela“ i „Glastonberi“ i specifičan umjetnik koji svojim performansom ostavlja bez daha najširu publiku.

Na „Demofest 2023“ stiže i makedonski vizionar Djaikoski ili Kiril Džajkovski, regionalna verzija čuvenog Žana Mišel Žara, pionira elektronske muzičke umjetnosti. 

Line-up čini još i čuveni Roni Size, di-džej i producent, čest gost Srbije i cijelog regiona na mnogim festivalima.

Princ afrobita, veliki borac za političku i socijalnu pravdu, dosljedan nasljednik svoga oca Fele Kutija - sve ovo su riječi kojima se najčešće opisuje lik i djelo čuvenog nigerijskog muzičara Femija Anikulapo-Kutija, koji dolazi na ovogodišnji Demofest.

Od regionalnih imena, nastupaće slovenački mračni mistici “Lajbah”, maskirani zagonetni duo “ Nipplepeople ” iz Hrvatske, hrvatski autorski rok, pank, bluz bend iz Sinja – “M.O.R.T.”, hrvatski elektro alternativni pop sastav “Pocket Palma”.

Od domaćih snaga koncerte će imati alternativni rok bend “KOIKOI” u kojem pjeva i svira gitaru glumac Marko Grabež, elektro pop mlada dama Tam (Tamara Popović), hip hop rep atrakcija “Sunshine”, reperka Sajsi MC, nezavisni rok “Vizelj”, reperi iz Niša – “Stereo Banana”, elektro pop dama Bojana Vunturišević.

Od novih bendova na „Demofestu 2023“ nastupaće sastav “Neki Reperi” iz Splita, sačinjen od tri vokala, gitare, bas gitare, klavijatura i bubnja, a koji svojom širokom paletom zvuka te zanimljivim i bogatim instrumentalima stvara potpuno novu mješavinu žanrova u kojoj svako može uživati.

Publika na Kastelu će upoznati i hrvatsko‐poljsku kantautorku i multi‐instrumentalistkinju Sonju Agatu Bišćan iz Zagreba, rok grupu “Pera Brada Potomak” iz Beograda (početkom godine izdali su svoj prvi EP "Kataklizma kapitalizma"), bend “Sky Hook ” iz Niša - jedinstvena scenska energija i harmonija koja vlada među članovima grupe jedina je i najbolja reklama koju ovi muzičari imaju.

Tu je i bend “Škofja Loka” (Beograd), a ovaj vokalno instrumentalni organizam fjurioznih ritmova je mješavina svirke i elektronskih zvučnih formi, predvođen vokalnim duom na štiklama “Puslice iz pakla”, a tu su i “Sin Seekas ” –  bend koji je promiješao ska, balkanske melodije, krosover rege, fank i denshol, ili “Vvrano” - bend koji za sebe kaže da je manifest potpune muzičke demokratije i praktične jednakosti svih članova.

Alternativni rok zvuk, sa kombinacijom mračnih i žestokih rifova te upečatljivih i pjevnih melodija, ima svoje mjesto pod banjalučkim nebom – na Kastalu ćemo vidjeti i hrvatski bend “Soulcase“ iz Rijeke.

Indie - nezavisni rok bend koji, kako kaže, ima samo jedan ultimativni cilj - da se proslavi – “Oxajo” iz Beograda, a tu je i solo projekat pjevačice i kantautorke Petre Pelemiš – “MISH” (Ljubljana).

Grupa ljudi koja deli ljubav prema muzici i vrlo dobro se slažu kako na kreativnom, tako i na ljudskom nivou jeste “Melldown” iz grada domaćina, a “LoM” iz Koprivnice (Hrvatska) jeste bend koji u svom sastavu nema bubnjara, već sviraju preko prethodno napravljenih semplova uz živu svirku gitare, basa i pratećih vokala.

Žestoki i sanjivi trio u sastavu bubanj, bas i gitara sa atmosferičnim vokalom i instrumentalnom potporom koja predstavlja kombinaciju različitih žanrova od alternativnog roka, nju vejva sve do garažnog roka čine “Grizete” (Novi Sad).

Iako mlad srpski bend, iza sebe imaju nastupe na brojnim muzičkim festivalima, a kažu da vole i klupske svirke – “Deminutiv” (Prnjavor), a grupa koja ne prolazi ispod radara, već na „Demofest 2023“ dolazi sa osvojenim prvim mjestima na gitarijadama u Mostaru, Aleksandrovcu i Užicu, jeste “Eho Radar” iz  Prijedora. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana