Del Arno bend: Novu pjesmu čuvamo za OK fest

Glas Srpske
Del Arno bend: Novu pjesmu čuvamo za OK fest

Nastup na "Nektar OK festu" koncipirali kao presek naših 30 godina karijere, izlog onoga što ovaj bend može i što radi svuda gde svira. Pružićemo publici uvid u sve, ili gotovo sve najvažnije momente ove grupe.

 Dolazimo u punom sastavu i sa sobom dovodimo našeg druga i prijatelja Codžote-a kako bismo publici priredili čast i zadovoljstvo da prva na čitavom prostoru naše bivše domovine čuje uživo pesmu "Još uvek ima nade".

Ovim riječima frontmen legendarnog beogradskog rege sastava "Del Arno benda" Jovan Matić najavljuje njihov nastup na "Nektar OK festu", koji će biti održan od 30. juna do 2. jula u Nacionalnom parku Sutjeska na Tjentištu.  

- Dakle svetska premijera te, za  Coyote-a i nas veoma važne pesme, biće upravo na Tjentištu. Mislim da je to pravo mesto za ovakvu premijeru i za ovakvu pesmu s obzirom na poruku koju nosi - kaže Matić koji će nastupiti na "Jagaermaister main" stejdžu.

Dolazak na Sutjesku smatra posebno važnim i napominje da je odavno otkrio ljepote ovog nacionalnog parka.

- U vreme kada sam se ja školovao to je bila jedna od obaveznih "stanica" bar jedne od đačkih ekskurzija. Sećam se da smo čak i slušali predavanje o ratnim operacijama. Sedeli smo oko spomenika, a jedan krasan čovek nam je, sve pokazujući na okolne planine, objašnjavao potanko šta se i kada zbilo tokom bitke. Kasnije sam u više navrata prolazio i zadržavao se ovde jer je to jedno čarobno mesto netaknute prirode koje odiše izuzetnom energijom i prosto oduzima dah - priča Matić.

"Del Arno bend" se, kaže, uvijek izuzetno raduje svakoj mogućnosti da van svoje domovine predstavi svoj rad.

- Nastup na festivalu za nas nosi više od simbolike prostora u kome ćemo svirati, mada ona nije nimalo zanemarljiva, nosi mogućnost da lekovitost svojih poruka, a rege upravo nosi sa sobom samo lekovite poruke, ljubavi, empatije, razumevanja i tolerancije još jednom prenesemo ljudima sa naših prostora. Uvereni smo da da nam je svima posle svega što smo preživeli upravo takva poruka potrebna i mi ćemo je svakako preneti punog srca - rekao je Matić.

Muzičar se prisjetio i početka karijere, kada je davnih osamdesetih počeo da stvara autorsku muziku u okviru rege pravca. Bend je osnovao sa bratom Vladanom u julu 1986. u Beogradu.

- Dva su faktora uticala na ovu odluku. Prvi je da smo se brat i ja već tada uveliko bavili muzikom i da smo aktivno razmišljali o tome da se upustimo u profesionalno bavljenje tim poslom. Istovremeno smo obojica imali već veliku ljubav prema rege muzici. Malo je reći da sam ja lično bio zaražen njome i da sam u razmišljanjima o profesionalnom bavljenju muzikom imao u vidu da bi za scenu (na kojoj toga nije bilo tada) možda bilo zanimljivo da postoji autorski rege bend, pod uslovom naravno da svira taj žanr dovoljno dobro - ispričao je muzičar.

Otkriva da ih čeka prilično aktivno ljeto i nastupi na brojnim festivalima.

- Kada sve odsviramo ulazimo u studio u započinjemo snimanje jednog zajedničkog albuma sa pevačkom grupom "Jendje". Njih smo upoznali preko starih poznanica iz grupe "Paganke" sa kojima smo sarađivali još u vreme nastanka albuma "Reggaeneracija". Veoma se radujem ovom snimanju i očekujem dosta od ovog zajedničkog poduhvata koji nosi radni naslov "Jamajka susreće Balkan" - otkriva Matić.

Festival

- Mi smo već od prošle godine u kontaktu sa ljudima koji su odgovorni za ovaj festival i dogovaramo naš dolazak. Za festival smo naravno čuli kao i verujem svi koji vole dobu muziku. Osim ambijenta u kome se održava i koji je verovatno jedan od najinteresantnijih u Evropi, odlikuje ga svake godine izuzetan program. I ove godine će biti tako a mi smo zahvalni što ćemo moći da delimo binu sa legendama muzike sa ovih prostora pre svih Josipom Lisac - kaže Jovan Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana