Debi album benda “The Greatful Dead” slavi 55. rođendan: Živi zvuk ljeta ljubavi

Branislav Predojević
Debi album benda “The Greatful Dead” slavi 55. rođendan: Živi zvuk ljeta ljubavi

SAN FRANCISKO - Debitantski album legendarne psihodelične rok grupe “The Greatful Dead”, nazvan imenom benda, originalno je objavljen prije 55 godina najavljujući muzički početak tzv. ljeta ljubavi.

U nastanku talasa promjena u američkoj muzici šezdesetih ne smije se zanemariti uloga ovog benda koji je svojom muzikom i koncertima obezbijedio društveno-kulturnu pozadinu za dešavanja hipi revolucije. Žanr psihodeličnog roka poslužio je kao utopijsko okruženje, u kojem su različite grupe pronašle simbole kolektivnog identiteta potpomognutog drogama i muzikom, a ovaj sastav isticao se mješavinom žanrova, od džeza preko roka, bluza, folka do kantrija te jedinstvenim odnosom sa svojom publikom.

Džeri Garsija, glavni gitarista i vokal, bavio se kantri muzikom, basista Fil Leš je bio školovani klasični kompozitor, uticaji ritam gitariste Boba Vira su bili ukorijenjeni u folku, sviraču na harmonici i klavijaturisti Ronu Mekernanu glavni interes bila je bluz muzika, a bubnjar Bil Krojcman je studirao džez.

Zajedno kao bend su ponudili potpuno drugačiji pristup u odnosu na ostatak scene, od njihovog sirovog izgleda, prilično različitog od klasičnog hipi stila, do njihovih nastupa uživo zasnovanih na dugim improvizacijama i odvrnutim pojačalima do njihovog prezrivog odnosa prema zaštiti autorskih prava njihove muzike. “The Greatful Dead” su se pomno brinuli da uvijek žive po svojim pravilima, a nonšalantan odnos benda prema obožavaocima, koji snimaju njihove lajv setove bila je, zaista, notorna činjenica, pa su čak aktivno podsticali publiku da dijeli njihovu muziku, ali je sastav, po riječima Garsije, znao da su koncerti njihovo glavno oružje.

- Mi smo prvenstveno bili živi bend. Bili smo rođeni za binu, da sviramo i igramo sa publikom. U studiju je bilo previše sterilno okruženje za nas, jer tamo nije bilo nikoga da se ljulja sa nama, samo gomila mikrofona i stakla - rekao je Garsija.

Međutim, pošto su njihove kolege iz San Franciska “Jefferson Airplane” sklopili ugovor o snimanju albuma, i “The Greatful Dead” su odlučili da učine isto, pa su 1966. godine potpisali ugovor sa “Vorner bradersom”. Otputovali su u Los Anđeles da u januaru 1967. godine snime svoj istoimeni prvenac, pošto su bili mladi i neiskusni umjetnici dobili su samo četiri dana da snime projekat. Na kraju su uspjeli da urade debi album, zabilježivši sedam izvođenja starih bluz i folk melodija i dvije originalne pjesme. Ploču otvara originalna numera “The Golden Road”, koja je blizu onoga što će postati prepoznatljiv zvuk grupe sa puno ritmičkih akrobacija, tri električne gitare koje džemuju, vrišteće orgulje i lijeni vokal. Sljedeće pjesme, “Beat it On Down The Line” i “Good Morning, Little School Girl” se oslanjaju na tradiciju bluza, “Cold Rain and Snow” prerađena je verzija američke folk pjesme, dok se “Sitting on Top of The World” ponovo oslanja na tradiciju bluza. Numera “Cream Puff War” je druga autorska pjesma ispunjena hipnotičkim gitarskim linijama, uvodi slušaoca u prepoznatljiv zvuk benda koji su dalje razvijali u narednim izdanjima. Balada srednjeg tempa “Morning Dew” je kanadska folk pjesma, dok ploču zatvara numera “Viola Lee Blues”, desetominutna džem improvizacija koja daje naznake šta se može očekivati ​​od benda uživo. Produkcija i miks ploče bili su čudni sa bas linijama u drugom planu, a ni sam bend nije bio pretjerano zadovoljan jer, po njihovom mišljenju, ploča nije uhvatila energiju njihovih koncerata. Ipak numere poput: “The Golden Rorad”, “Cream Puff War” i “Viola Lee Blues” dostojno su obilježile početak briljantne karijere grupe nastavljene nizom albuma “Anthem of the Sun” (1968), “Aoyomoya” (1969) i “Workinfman's Dead” (1970).

Pedeset pet godina kasnije debi album čuvenog sastava pruža savršen uvid u njihove rane godine, zapečativši njihov jedinstveni zvuk na liniji fronta američke kontrakulture, koja će biti nazvana ljeto ljubavi i koje će se završiti onako kako su završile sve utopijske ideje u istoriji.

Verzije

Remasterizovan album sa punim verzijama pet numera sa albuma, plus šest bonus pjesama izašao je kao dio boks-seta “The Golden Road” 2001. godine i kao poseban album 2003. godine. Album je ponovo izdat 2011. godine na vinilu izrezanom od originalnih analognih/mono mastera iz 1967. godine i prvi put u više od 40 godina da je objavljen u ovom obliku. Ovo izdanje je dobilo novu verziju za 50. godišnjicu albuma 2017. godine, uključujući i drugi disk sa živim materijalom sa nekoliko koncerata održanih u julu 1966. godine u Kanadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana