Dašak Tjentišta u gradovima Srpske

G.S.
Dašak Tjentišta u gradovima Srpske

Pandemija virusa korona od marta ove godine na cijelom svijetu promijenila je svakodnevicu i životne navike, te uticala negativno na privredne grane, najviše pogodivši turizam i festivalsku industriju.

Skoro svi veći događaji i festivali prolongirani su za iduću godinu. U namjeri da što bolje promoviše planirani festivalski program za sljedeću godinu, tim prolongiranog “OK festa” odlučio je da pokrene projekat i stvori kvalitetan kulturni sadržaj u državi.

- U želji i namjeri da što kvalitetnije promovišemo planirani i najavljeni program festivala za sljedeću godinu, te u partnerstvu na institucijama kulture u Republici Srpskoj i BiH stvorimo kvalitetan kulturni sadržaj koji će istovremeno vratiti program i publiku u ove ustanove, “OK tim” pokrenuo je projekat “Nektar OK fest karavan”. Njegova namjera je da “probudi” i “osvježi” kulturne sadržaje u našoj zemlji, koji su gotovo u potpunosti obustavljeni tokom većeg dijela ove godine - najavili su organizatori festivala.

Kako su kazali, stanice karavana biće one sredine iz kojih je na Tjentište u proteklih nekoliko godina dolazilo najviše posjetilaca.

- Na taj način bismo im pružili zahvalnost za ukazano povjerenje tokom šest godina postojanja festivala, ali i u vrijeme krize izazvane pojavom virusa korona donijeli dašak Tjentišta i festivala u njihov grad - dodaju organizatori.

Karavan kreće iz opštine Foča, koja je i domaćin najvećeg muzičkog festivala u BiH. Dvodnevni program, koji će biti realizovan 17. i 18. oktobra u saradnji sa Centrom za kulturu i informisanje Foča, obuhvatiće zanimljive kulturne sadržaje koji u novom ruhu, često nazivanom i “novo normalno” za publiku ove regije, poslije duge pauze donose atraktivan program.

Program počinje 17. oktobra u izložbenoj sali Centra za kulturu i informisanje otvaranjem izložbe “OK fest retrospektiva” autora Marka Ristića i Vedrana Ševčuka. Nakon toga u bioskopu “Doli Bel” očekuje nas projekcija filma “Tusta”, režisera Andreja Korovljeva. Riječ je o dokumentarnom filmu o najvećem frontmenu eks-ju pank-rok scene, čovjeku koji je prerastao muziku i postao simbol slobodnog mišljenja i zdravog razuma - Branku Črncu Tusti, frontmenu benda “KUD Idijoti”.

- Večernji sati u Gradskom pozorištu Foča rezervisani su za koncert Nenada Marića, alijas Kralj Čačka, koji trenutno uživa veliku popularnost u cijeloj regiji. Njegova muzika predstavlja mješavinu džeza, bluza, rokenrola i šansone - najavljuju iz “OK fest” tima.

Program “Nektar OK fest karavana” 18. oktobra donosi projekciju još jednog dokumentarca sa elementima igranog filma. Ovoga puta riječ je o filmu “Nebeska tema - priča o Vladi Divljanu” režisera Mladena Matičevića. Promocijom knjige autora Dušana Vesića “Bunt dece socijalizma”, koja donosi priču o prvoj generaciji bendova novog talasa jugoslovenske rok kulture, “Nektar OK fest karavan” završava dvodnevni program u Foči i nastavlja put Trebinja, gdje publiku, u saradnji sa Kulturnim centrom Trebinje, 31. oktobra i 1. novembra očekuje takođe veoma interesantan i sadržajan program.

Nakon Foče i Trebinja, sljedeće stanice na kojima staje “Nektar OK karavan” su Zvornik (JU Dom omladine, 5. i 6. novembar), Banjaluka (Banski dvor Kulturni centar 10. i 11. novembar), Mostar (Muzički centar “Pavaroti” 27. i 28. novembar). Uskoro će biti poznati programi za navedene gradove, kao i datumi i program koji nas u narednom periodu očekuje u Gradišci, Doboju, Zenici, Sarajevu, Tuzli - zaključuju organizatori.

Broj mjesta na svakom najavljenom događaju je ograničen u skladu sa epidemiološkim mjerama. Ulaz je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana