Čuveni singl “I Feel Love” Done Samer slavi 45 godina: Pjesma koja je stvorila budućnost VIDEO

Branislav Predojević
Čuveni singl “I Feel Love” Done Samer slavi 45 godina: Pjesma koja je stvorila budućnost VIDEO

NjUJORK - Slavna pjevačica Dona Samer prije 45 godina objavila je pjesmu “I Feel Love”, kao B-stranu singla sa “Can't We Just Sit Down”, sa albuma “I Remember Yesterday”, ne sluteći da će prva numera postati jedna od najznačajnijih pjesama u istoriji pop muzike.

Peti studijski album u karijeri pjevačice bio je konceptualna ploča koja je trebalo da svakom numerom odvede slušaoce na putovanje kroz muzičke decenije koje su prošle, dok je “I Feel Love” imala  za cilj da predstavi budućnost. Samer je bila prozvana “kraljicom diska”, zbog svog ogromnog uspjeha u žanru, imala je top 40 hitova između 1975. i 1984. godine, ali nije namjeravala da radi istu staru. Da bi joj pomogao da stvori futuristički zvuk, koproducent i koautor pjesme, legendarni Đorđo Moroder, koristio je elektronske instrumente na veoma perspektivan način.

- Snimio sam pjesmu koristeći samo sintisajzere, jer sam mislio da je to instrument koji će se koristiti kao instrument budućnosti. Iskoristili smo ga da kreiramo sve zvukove. Htio sam da pokušam da imitiram šta će ljudi raditi za 20 ili 30 godina. Koristio sam sve digitalne zvukove za pjesmu, svi su dolazili iz kompjutera. Sve osim glasa stvorio je “mog” sintisajzer - rekao je Moroder.

Mnogi rok bendovi su koristili “mog” sintisajzere tokom 60-ih i 70-ih, od “Bitlsa” do “Rolingstonsa”, ali ponekad je moglo biti teško pogoditi tačku između previše i nedovoljno. Koristiti “mog” za svaki zvuk u jednoj pjesmi bio je rizik, ali dostojan. Kada je pisao muziku, Moroder je drastično promijenio svoj pristup, počeo sa bas-linijom i popunjavanjem zvuka na “mogu”, kako je išao kroz numeru. Jednom kada je dodao vrlo malo kašnjenje na bas-liniji, Moroder je znao da je provalio kod.

- To je promijenilo atmosferu cijelog zvuka pjesme. To je bio trenutak kada sam pomislio ovo je sjajna pjesma, a možda i nešto novo - kazao je Moroder. Kada je objavljen kao singl, “I Feel Love” je postao oluja u muzičkom svijetu, dostigavši broj jedan u Velikoj Britaniji i broj šest u SAD, ali je njegov uticaj dostigao daleko iznad top-lista. “I Feel Love” je postavio temelj za budućnost elektronske plesne muzike i inspirisao grupu muzičara kao što su Dejvid Bouvi, “Blondie”, “Human League”, “Depeche Mode”, “New Order“ i brojne druge umjetnike koji će nastaviti da pomjeraju granice pop muzike. Moroder je uspjeh pjesme pripisao jasnoj suprotnosti između sintisajzera i  ljudskog glasa.

- Mislim da je bio ključan kontrast između metalne, bubnjarske mašine, tog zvuka, a i prekrasnog romantičnog glasa Done Samer. Na osnovu muzike, očekivali biste da pjeva robot, a ne Dona! Bila je to potpuno nova dimenzija koju ne biste očekivali, pravi zvuk budućnosti - rekao je Moroder. Danas se Samer često pamti po doprinosu žanru disko muzike, ali je često birala da vidi širu muzičku sliku.

- U Evropi, disko samo znači mjesto gdje se muzika pušta na pločama. Tamo u diskoteci puštaju bilo šta. Imala sam mali otpor na američkom radiju, ali srećna sam što mogu reći da sam uspjela proći kroz sve kako treba - rekla je pjevačica.

Uspjeh

Pjesma je u originalnom singl izdanju prodata u više od dva miliona primjeraka, ali ako računamo brojne kompilacije i stotine remiksa, taj broj dostiže desetinama miliona primjeraka. Novinar Sajmon Rejnolds rekao je da je “I Feel Love” imala značajan uticaj na muziku u svim žanrovima u narednoj deceniji, uključujući postpank, novi talas, italo disko, haus, tehno i trens zvuk.

- Ako se bilo koja pjesma može odrediti kao mjesto gdje su osamdesete počele, to je “I Feel Love” - rekao je Rejnolds.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana